advertentie

Nieuwe historische jeneverreclames in het centrum van Schiedam: ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, kent zijn heden niet’

De afgelopen weken zijn ze langzaam maar zeker zichtbaar geworden; de historische jeneverreclames in het centrum. De gemeente doet dit om het rijke verleden van onze stad beter zichtbaar te maken. Ook de Historische Vereniging Schiedam (HVS) is druk bezig met de jeneverreclames. Zij hebben hier namelijk een expositie over.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 19 september 2023 17:43

“De jeneverindustrie voor Schiedam is zo bijzonder omdat het een stuk erfgoed is”, vertelt Willem Jongste, bestuurslid van de HVS. De expositie over de jeneveretiketten is in het bezoekerscentrum aan de Hoogstraat te zien. Alle etiketten zijn op zichzelf staande kunstwerkjes. “Niet iedereen kon lezen of schrijven. Hoe mooier het plaatje, hoe beter de jenever was.”

Er moeten uiteindelijk zes muurschilderingen in het centrum komen. Een aantal is al (gedeeltelijk) af. De favoriet van Jongste is de Ouwe Duys-reclame aan de Grote markt. “De tekening doet mij denken aan Sinterklaas en Kerst.” Volgens Jongste is het een goed teken dat de gemeente dit in samenwerking met Schiedam Partners nu doet. “Het is Schiedams erfgoed, waar je mensen constant bewust van moet maken. Wie zijn geschiedenis niet kent, kent zijn heden niet.”

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN