advertentie

Havenverhalen: Damen Shiprepair Rotterdam (maar toch echt in Schiedam)

De Schiedamse havens, ze zijn vol met bedrijvigheid maar wat gebeurt er nu precies in die havens? SCHIE gaat in de serie Havenverhalen op zoek naar de verhalen in de havens en naar wat er gebeurt in het Schiedamse havengebied. In deze aflevering zijn we op bezoek bij Damen Shiprepair Rotterdam in Schiedam.

Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 20 september 2023 17:19

Terwijl er druk gewerkt wordt in de dokken aan verschillende boten leidt Tim van der Zee ons rond over het terrein van de scheepsreparateur. Veel werk dat ze in de dokken verrichten is volgens Tim te vergelijken met de APK voor auto’s. “Die boten hebben om de vijf jaar een keuring nodig. Als zo’n boot het droge op gaat, dat is eigenlijk hetzelfde als je auto op de brug. Je zet blokken onder de boot waar ‘ie het stevigst is en dan kunnen we helemaal rondom controleren.”

Naast keuringen voeren ze bij Damen ook reparaties aan schepen uit. Dat gebeurt altijd in een dok, maar soms moeten de onderdelen de scheepsbouwloods in. “Hier op de brandmachine kunnen we staal snijden voor onderdelen. We hebben ook weleens roeren gehad die geknikt waren. Dan snijden we die hier doormidden zetten er een nieuw stuk tussen en dan kan ‘ie weer op de boot.”