advertentie

Gasovens uit 2020 onder de loep: ‘Met gas kan ik iets wat elektrisch niet gaat’

Vijf gasovens van Staalharderij Dominial worden met terugwerkende kracht alsnog ter discussie gesteld. Milieudefensie vroeg zich in 2020 al af hoe duurzaam de uitbreiding van het bedrijf in het Schiedamse havengebied was. Drie jaar later, deze donderdag, kwam het geschil bij de bestuursrechter terecht.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

donderdag 21 september 2023 17:33

Milieudefensie vindt het niet ‘klimaatrechtvaardig’ dat Dominial uit mocht breiden en meer gas mocht verbruiken, terwijl de wijk Groenoord aardgasvrij werd gemaakt door de gemeente Schiedam. Milieudefensie vindt dan ook dat de gemeente de uitbreidingsvergunning niet aan Dominial had mogen verlenen.

   > Lees ook: Staalharderij Dominial krijgt vergunning voor vijf extra gasgestookte ovens

Dominial vindt de kritiek niet op z’n plaats. Volgens het bedrijf is het essentieel dat ze naast enkele elektrische ovens gebruik maken van gasgestookte ovens. “Met deze ovens kan ik een stuk markt bedienen en kan ik technisch iets uitvoeren wat elektrisch gewoon niet gaat”, zegt eigenaar Aad Hersbach in de rechtszaal.

Volgens Milieudefensie kan dat wel. “De ovens zijn wel elektrisch leverbaar. En de gasovens zijn ook om te bouwen”, zegt Fred van der Drift van Milieudefensie. “We hebben een gesprek gehad met een ovenbouwer die tegenwoordig alleen maar elektrische ovens levert. Volgens hem is er een betere efficiëntie en zijn de ovens beter regelbaar.” Van der Drift wil de naam van de ovenbouwer niet noemen, waardoor het argument juridisch weinig kansrijk is.

Gasovens voor windmolens

Het steekt Hersbach dat zijn bedrijf door Milieudefensie wordt opgevoerd als niet-duurzaam. “We hebben hetzelfde doel”, vertelt hij na afloop van de zitting. Ook tijdens de zitting laat hij weten juist duurzaam bezig te zijn: “De gasovens zijn gebruikt voor het harden van tandwielen van windmolens. Om dat groene doel te bereiken moet je soms op een andere manier werken. Met groen kan je niet altijd groen maken.”

Daarnaast laat Hersbach weten dat hij de komende periode onderzoek doet naar andere gasvormen waarmee de ovens hun werk kunnen doen. Hersbach noemt waterstof als mogelijke optie.

‘Geen bindende regels’

Ondanks dat Dominial voelt dat ze worden weggezet als niet-duurzaam bedrijf, richt het bezwaar van Milieudefensie zich niet op het bedrijf zelf. Het geschil is met de gemeente. Maar de gemeente geeft tijdens de zitting aan dat er ten tijden van het verlenen van de vergunning in 2020 geen bindende regels waren om Dominial ergens aan te houden.

Het is nog maar de vraag of Milieudefensie genoeg argumenten heeft verzameld om iets te veranderen aan een beslissing uit het verleden. Over zes weken doet de bestuursrechter uitspraak.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN