advertentie

Havenverhalen: afvalverwerker PreZero

De Schiedamse havens, ze zijn vol met bedrijvigheid maar wat gebeurt er nu precies in die havens? SCHIE gaat in de serie Havenverhalen op zoek naar de verhalen in de havens en naar wat er gebeurt in het Schiedamse havengebied. In deze aflevering zijn we op bezoek bij afvalverwerker PreZero.

Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 27 september 2023 10:00

Overal op het terrein van PreZero liggen hopen afval. Keurig netjes gesorteerd op type afval. “We verzamelen sloopafval, groenafval, puin, bedrijfsafval. Eigenlijk alles. Daar proberen we allemaal leuke dingen mee te doen”, vertelt Peter Verkaik van de afvalverwerker.

Maar wat voor leuke dingen is dan de vraag. Daarvoor moeten we eerst kijken naar de doelstelling van het bedrijf. Namelijk een wereld zonder afval. Vreemd voor een bedrijf dat haar geld verdient met afvalverwerken. “Dat klopt”, lacht Verkaik. “Gek gezegd zou onze omzet minder zijn als mensen goed afval scheiden. Toch is dat ons doel.”

Want uiteindelijk worden de afvalstoffen die PreZero verzamelt omgezet in grondstoffen. Als iets niet gerecycled kan worden, dan wordt het gebruikt voor de warmtecentrale om energie te maken voor huishoudens. Maar er worden ook grondstoffen gemaakt voor producten die iedereen thuis heeft staan. "Het hout brengen we naar een verwerker en komt uiteindelijk terecht in IKEA-kastjes."