advertentie

Eerste tastbare resultaat van 'Hoogstraat Plus' is vier jaar later één lantaarn

Gisteren is dan de eerste jeneverlantaarn geplaatst op de Hoogstraat. De plaatsing van de lantaarns werd een heuse soap. We zetten de episodes hieronder op een rijtje.

Eerste tastbare resultaat van 'Hoogstraat Plus' is vier jaar later één lantaarn
De lantaarns in aanbouw in april 2022, foto: SCHIE
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

donderdag 28 september 2023 19:12

Hoogstraat Plus

33D5D84C E9DC 4306 8156 CA917F49E0CD

Veel werkzaamheden vonden nog niet plaats, foto: SCHIE

De jeneverlantaarns horen bij de renovatie van de Hoogstraat: het project Hoogstraat Plus, Dat project, waarover in 2019 al werd gesproken, werd al een soap op zichzelf want de jeneverlantaarns zijn vier jaar later het eerste tastbare resultaat van dat hele project.

''De winkels moeten bereikbaar blijven als we begin 2020 aan de slag gaan met Hoogstraat Plus" zei toenmalig wethouder Marcel Bregman in augustus 2019. Zo ver kwam het echter nooit.

Afgeslankte vorm

Precies een jaar later werd bekend dat Hoogstraat Plus wel door zou gaan, maar dan in 'afgeslankte vorm'. De gemeenteraad stak een stokje voor budgetoverschrijdingen: er mocht niet meer geld naar het project gaan dan eerder was afgesproken. Als klap op de vuurpijl bleek bij de aanbesteding van het werk dat de inschrijvingen fors hoger waren dan de ramingen. Dit verraste het gemeentebestuur. 

Zwaar teleurgesteld ('Wij benadrukken dat dit voor ons geen eenvoudig besluit is') gaf het college in een brief aan de gemeenteraad aan dat er géén nieuwe stenen in de Hoogstraat komen te liggen. Wel zou de bestaande bestrating het noodzakelijke groot onderhoud krijgen, 'maar de door het college zo gewenste nieuwe stenen komen er de komende 15 à 20 jaar niet in de Hoogstraat'. 

20230928 jenever lantaarn .mxf.00 00 46 19.Still003

De oude straatlantaarns op de Hoogstraat, foto: SCHIE

3 februari 2022

Twee jaar later werd gemeld dat als eerste fase van Hoogstraat Plus 'in het tweede kwartaal van 2022 de verlichting zou worden vervangen. Met een bijzondere lantaarn: eentje met een jeneverglaasje bovenop'.

Ondernemers op de Hoogstraat laten weten het debacle van Hoogstraat Plus achter zich te willen laten. Ze zijn vooral blij met de positieve ontwikkelingen die er zijn in de Schiedamse binnenstad, waaronder het teruglopende leegstandspercentage. De nieuwe verlichting zien ze als 'een extra stap in de goede richting'.

6 april 2022

Er wordt hard gewerkt aan de speciale lantaarns die op de Hoogstraat komen te staan. In totaal worden er handmatig 52 nieuwe lantaarns in elkaar geschroefd bij het Middelburgse bedrijf DE NOOD.

31 augustus 2022

Er is nog altijd geen ‘jeneverlantaarn’ te zien op de Hoogstraat. Aanvankelijk zouden de armaturen (die dan klaar zijn) in juni 2022 al te bewonderen zijn. Het probleem zit hem in de bevestiging van de armaturen aan de gevels. Het plan is om afscheid te nemen van de palen in de straat en om de lantaarns te bevestigen aan de panden. De gemeente was in eerste instantie van plan om de eigenaren van de panden ook eigenaar te laten worden van de armaturen. Maar in mei '22, als de pandeigenaren op de hoogte worden gebracht van dit plan, blijkt dat zij deze aanpak ingewikkeld en omslachtig vinden.

5 oktober 2022
De unieke lantaarns zouden 'elk moment' aan de gevel geschroefd kunnen worden. Toch is dat volgens huidig wethouder Anouschka Biekman voorlopig nog niet mogelijk. In mei dit jaar kregen ondernemers en pandeigenaren een brief van een notariskantoor met het verzoek om het eigendom van de armaturen te laten vastleggen. Ondanks dat de jeneverlantaarns aan de gevel van de pandeigenaren wordt geschroefd, blijft de gemeente Schiedam nu eigenaar van de armaturen. Een bezoekje aan de notaris zagen de pandeigenaren echter niet zitten. Volgens hen was dit te ingewikkeld en omslachtig.

5 juli 2023

Bijna een jaar later is de aanleg van de nieuwe lantaarns nog altijd niet begonnen. De start van het project staat nu gepland voor eind juli/begin augustus 2023. Een woordvoerder van de gemeente Schiedam laat weten dat “het beton dikker is dan gedacht”. Welk beton daarmee bedoeld wordt blijft onduidelijk.

20230928 jenever lantaarn .mxf.00 00 29 02.Still002

De groene kastjes, foto: SCHIE

4 augustus 2023

Diverse pandeigenaren aan de Hoogstraat zijn de afgelopen weken verrast door de aanleg van elektriciteitskastjes. Op straatniveau zijn de kleine donkergroene zuiltjes tegen de gevel vastgemaakt. Volgens een deel van de pandeigenaren heeft de gemeente Schiedam gebrekkig gecommuniceerd. De komst van de zuiltjes heeft hen verrast, laten zij weten. “Het lijkt wel een soap onderhand”, reageert één van de pandeigenaren.

20230928 jenever lantaarn .mxf.00 00 09 24.Still001
De eerste jeneverlantaarn hangt, foto: SCHIE

27 september 2023

De eerste jeneverlantaarn is, anderhalf jaar na de fabricage, daadwerkelijk geplaatst.