advertentie

'Niet alle verhuurders gedragen zich altijd netjes': ook Schiedam start meldpunt ongewenst verhuurgedrag

In navolging van steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam komt Schiedam met een meldpunt ongewenst verhuurgedrag. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om discriminatie, intimidatie, dubbele bemiddelingskosten en te hoge waarborgsom.

'Niet alle verhuurders gedragen zich altijd netjes': ook Schiedam start meldpunt ongewenst verhuurgedrag
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

zaterdag 30 september 2023 09:47

In bijvoorbeeld Rotterdam startte het meldpunt op 1 juli, in Schiedam gaat het komende maandag 2 oktober van start: een (digitaal) loket waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Zo'n meldpunt is volgens de gemeente hard nodig, want: 'bij de verhuur van woonruimte komen geregeld misstanden voor'.

Vanaf 1 juli is de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan. Een wet waar Schiedam volgens wethouder Antoinette Laan aan heeft bijgedragen: "Schiedam de afgelopen jaren vooropgelopen op het gebied van de aanpak van slechte verhuurders. We hebben met onze ervaringen bijgedragen aan de deze wet, die ons helpt in de aanpak van slechte verhuurders".

Het wetsvoorstel werd ingediend door minister Hugo de Jonge en werd met 147 stemmen voor (van de 150) aangenomen door de Tweede Kamer. In de wet staat dat iedere gemeente uiterlijk 1 januari 2024 een meldpunt voor woonoverlast moet hebben.   

Laan: "In Schiedam moet iedereen prettig kunnen wonen, ongeacht hoe je gezin is samengesteld of wat je verdient. We treden dan ook hard op tegen misstanden op de woningmarkt. Bijvoorbeeld als de verhuurder de huurder intimideert of discrimineert bij de toewijzing van een woning. Of als de verhuurder een te hoge waarborgsom vraagt.”

Bij het meldpunt (op de website van de gemeente) kunnen huurders terecht als een verhuurder zich niet aan de Wet Goed Verhuurderschap houdt. 'Verhuurders zijn bijvoorbeeld verplicht een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen. Verder moeten ze huurders informeren over hun rechten en plichten. Arbeidscontract en huurcontract moeten voortaan worden gescheiden; dat maakt arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever' aldus de gemeente.