advertentie

Vlietland komt thuis langs voor immuuntherapie “Zoveel mensen hebben er baat bij”

Niet tien keer in drie maanden naar het ziekenhuis hoeven voor immuuntherapie, voor veel bloedkankerpatiënten is het een verademing. Sinds afgelopen zomer biedt het Franciscus Vlietland thuistoediening van immuuntherapie aan bij bloedkankerpatiënten. Ondanks de toenemende druk op de zorg bleek het rendabel voor het ziekenhuis. “We hebben nu al zoveel positieve reacties gekregen van patiënten.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

maandag 02 oktober 2023 14:08

Het is een heel grote categorie patiënten die er baat bij hebben”, vertelt internist hematoloog Nazik Rayman. “De toediening is makkelijk, namelijk onder de huid. Die toediening kan ook thuis gedaan worden.” Het Franciscus begon een half jaar geleden al met thuistoediening bij longkankerpatiënten. Volgens het ziekenhuis levert het veel voordelen op. “De patiënt hoeft niet de deur uit voor de therapie. Onder de bloedkankerpatiënten hebben we met veel mensen te maken die ouder en minder mobiel zijn.”

Toch rendabel

Ondanks dat de werkdruk en kosten stijgen in de zorg bleek thuistoediening van immuuntherapie toch rendabel. “Die afweging hebben we zelf goed moeten maken, want je onttrekt wel een oncologieverpleegkundige uit het ziekenhuis. In het begin waren we wat terughoudend of we het gingen redden met de personeelstekorten, maar het is uiteindelijk toch gelukt. De patiënt staat voorop, juist daarom hebben we gekeken of we dit konden doen.”

Meer aandacht

In september was het bloedkankermaand. Volgens Rayman verdient bloedkanker meer aandacht. “Bloedkanker komt heel regelmatig voor, maar het is toch niet zo heel bekend. Het staat op nummer zeven van alle kankersoorten in Nederland. Er moet meer 'awareness' (besef) komen, net als goede zorg. Patiënten moeten weten dat ze bij ons aan het juiste adres zijn.”

Vlietland komt thuis langs voor immuuntherapie “Zoveel mensen hebben er baat bij”