advertentie

Pony Farfalla is terug, maar rechtszaak loopt nog

Farfalla, de bejaarde pony van Peter Smit, werd afgelopen mei plots van zijn land weggenomen door maar liefst acht boa’s . De Dierenbescherming was namelijk getipt over een verwaarloosde pony en besloot het beestje mee te nemen. Nu is Farfalla terug bij Peter, maar het laatste woord over deze zaak is nog niet gezegd, vindt Peter.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

maandag 02 oktober 2023 19:37

Op een stuk land precies op de grens tussen Schiedam en Delft heeft Peter Smit een terrein waarop hij pony’s, kippen, duiven en honden houdt. Hij heeft de betreffende pony al sinds 1994. “De pony was toen al bejaard en ik kreeg de vraag of ze hier mocht komen wonen”, vertelt Peter. Het dier staat samen met een andere pony, genaamd Murphy, op het land van Peter.

Nadat een voorbijganger de pony had gezien belde diegene de Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Peter vindt dat zij niets van de pony snappen. “Ze is oud en bejaard, daarom ziet ze er zo uit én ze had al een hoefontsteking, wat waarschijnlijk is gebeurd met verkeerd hoefbekapping jaren geleden.”

Dierenarts Mart Hoogendoorn nam een kijkje bij Farfalla. “Ik kan niet vaststellen of het slecht met de dieren ging voor ik kwam kijken, maar sommige aandoeningen komen opeens boven water”, vertelt de dierenarts. “De pony had een wintervacht aan. Je kan niet van de eigenaar verwachten dat hij constant aan de vacht voelt of de pony mager is.”  Hoogendoorn snapt niet helemaal waarom het dier is meegenomen. “De eigenaar is er niet goed op gewezen. Het had beter in onderling overleg kunnen gaan.”

Begin juli oordeelde de rechter in het voordeel van Smit. Het Openbaar Ministerie moest de pony zo snel mogelijk naar huis brengen. Toen Farfalla eindelijk thuis werd gebracht schrok haar eigenaar zich rot. “Ze was vermagerd en de hoeven zijn anders gevormd waardoor ze wankelt.”

Op maandag 2 oktober zou er eigenlijk een door het OM aangespannen strafzaak tegen Smit plaatsvinden. De dagvaarding is ingetrokken omdat er eerst getuigen verhoord moeten worden bij de rechter-commissaris. “Ik ben vals beschuldigd en nu wil het OM mij toch nog te grazen nemen. Maar ik heb massa’s getuigen die tegen kunnen spreken dat ik mijn pony’s heb verwaarloosd.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN