advertentie

Herinrichting Stadserf geschrapt; architect heeft nieuwe plannen al klaar liggen

De oorspronkelijke plannen voor de herinrichting van het Stadserf, die de gemeente in juni 2022 maakte, gaan niet door. Volgens de gemeente zijn de toen gemaakte plannen nu niet meer haalbaar. Hans Ruijssenaars, de architect die het Stadserf bijna dertig jaar geleden ontwierp, heeft de plannen voor een nieuw Stadserf al klaar liggen. “Maar de gemeente moet mij nog wel benaderen.”

Herinrichting Stadserf geschrapt; architect heeft nieuwe plannen al klaar liggen
Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 03 oktober 2023 14:29

Volgens het gemeentebestuur is het oorspronkelijke plan uit 2022 niet meer realistisch door de sterk stijgende kosten voor arbeid en grondstoffen, mede als gevolg van inflatie en de oorlog in Oekraïne. Er wordt een nieuw uitvoeringsplan opgesteld wat gebaseerd wordt op de uitgangspunten van het originele plan. Volgens de gemeente gebeurt dit 'in samenspraak met alle betrokken partijen'.

Zo was het in 2022 de bedoeling dat ‘bouwdeel 1’, waar onder andere de bibliotheek in zat, gesloopt zou worden. Met het idee dat er hierdoor meer ruimte zou komen voor de openbare ruimte. Op de plek van ‘bouwdeel 1’ zouden dan appartementen gebouwd moeten worden in de vorm van een curve. Dit idee kon toen al niet rekenen op het enthousiasme van de oorspronkelijke architect: “Als het stuk gaat, verlies ik het. Zo voel ik het. Dat is dan met pijn in het hart.”

Wonen in de stadhuistoren

Op verzoek van voormalig wethouder Fahid Minhas (VVD) zocht Ruijssenaars naar andere oplossingen. Zo wil de architect de wens van dertig jaar geleden om de ruïne zichtbaarder te maken in vervulling laten gaan. Als alternatief voor ‘plan curve’ stelt de architect de stadhuistoren voor als vervanger. “De functies die de toren heeft zouden in de voormalige bibliotheek gehuisvest kunnen worden en het archief kan daar blijven.” Ruijssenaars vertelt dit plan ook al verder uitgezocht te hebben en volgens de architect zouden er per laag zes sociale huurwoningen van 65 vierkante meter gemaakt kunnen worden mét eigen ingang. “De gemeente kent dit plan en hiermee kunnen ze de kosten neutraal houden.”

Meer groen

In 2022 gaf de gemeente al aan meer groen te willen op het Stadserf. Ruijssenaars vond toen dat de gemeente voor de verkeerde aanpak koos. “Als je het Stadserf verandert in een soort tuin in de stad met wat losse gebouwen betekent dat de dood van de stad.” De gemeente wil nog steeds dat het plein voor het Stadserf groener wordt. Daar kan de oorspronkelijk architect zich nu beter in vinden: “Er moet een bomenrij komen naar idee van de Lange Voorhout in Den Haag.” Ruijssenaars geeft aan de oude bomen in de tramlus dan kunnen blijven staan.

In het eerste kwartaal van 2024 wil de gemeente het uitvoeringsplan voorleggen aan de gemeenteraad. “Het Stadserf heeft een kwaliteitsimpuls nodig. Hiervoor willen we aan de slag met een plan waarbij we ons concentreren op de verbetering van de openbare ruimte”, zegt wethouder Biekman. Hans Ruijssenaars is het met Biekman eens: “Ik verwacht dat de gemeente bij mij aanklopt voor de nieuwe plannen.”