advertentie

Schiedamse agent schrijft over drama in Erasmus MC: 'ik doe dingen die ik dacht nooit te hoeven doen'

De Schiedamse hoofdagent Franklin schrijft op social media over 'de gitzwarte dag' vorige week donderdag in Rotterdam met de drie doden en branden in Rotterdam West en het Erasmus MC: "ik doe handelingen waarin ik wel getraind ben, maar nooit dacht deze te gebruiken".

Schiedamse agent schrijft over drama in Erasmus MC: 'ik doe dingen die ik dacht nooit te hoeven doen'
Foto: Flashphoto
Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

vrijdag 06 oktober 2023 09:44

De hoofdagent heeft zin in z'n werk op donderdag 28 september. Hij dacht nog even een 'bakkie te kunnen doen' op bureau Schiedam aan het Bijdorpplein als hij ziet dat meerdere collega's naar het scherm staan te kijken waar de meldingen op binnen komen. Franklin hoort dan dat er een schietpartij heeft plaatsgevonden in Rotterdam West en dat het serieus is. Hij rent met z'n collega naar een politiewagen en gaat op weg naar het Heiman Dullaertplein, z'n bakkie koffie blijft staan.

Onderweg horen de agenten dat er ook geschoten is in het Erasmus MC: "een verontrustend bericht" stelt Franklin. "Mijn maat en ik kijken elkaar aan en vragen ons af wat er speelt. Twee schietpartijen dicht bij elkaar, is dat toeval?"

foto14

Foto: Flashphoto

Paniek, ongeloof en chaos

Onzeker over wat ze aan gaan treffen rijden ze door naar het Erasmus. Op de politieradio horen ze 'hoe het incident zich opbouwt'. "We komen ter plaatse en zien paniek, ongeloof en chaos".  De agent heeft even nodig om de situatie op zich in te laten werken maar hij moet snel schakelen: "We zijn hier met een doel".

De agent krijgt van de leidinggevende ter plaatse de taak om één van de gebouwen het immense complex van het EMC 'dicht te zetten' en omstanders op afstand te houden. Ook wordt hem opgedragen om getuigen te gaan horen. "Daar kwamen we alleen nooit meer aan toe" schrijft Franklin. 

trauma foto3 
Twee van de in totaal drie traumahelikopters bij het EMC, foto: Flashphoto

"We rijden langs een plek waar drie traumahelikopters zijn geland. "Een surrealistisch gezicht" aldus de Schiedamse agent. De bemanning van de heli's komt naar hem toegerend terwijl ze roepen "We moeten naar het EMC".

De bemanning stapt achterin de politiebus en ze rijden 'zo snel ze kunnen' naar het Erasmus terug. Daar aangekomen krijgt Franklin de opdracht om het mobiel medisch team (de teams van de traumahelikopters) te beveiligen.

foto11

Foto: Flashphoto

Dan krijgt Franklin alweer een volgende opdracht: Ze moeten naar een slachtoffer in het gebouw toe. Dat is gevaarlijk omdat de schutter op dat moment nog niet is gevonden. 

De Schiedamse agent gaat onder begeleiding van de Dienst Speciale Interventies naar binnen en doet dan "handelingen waarin ik wel getraind ben maar nooit had gedacht deze toe te passen in mijn carrière".

"Binnen zie ik wat er is gebeurd en komt de ernst van de situatie bij mij binnen. Vanwege het lopende onderzoek kan ik dat verder niet omschrijven. Om ons heen gebeurd van alles en uiteindelijk krijgen we te horen dat de schutter is aangehouden".

foto8

De verdachte (Fouad L.) wordt aangehouden, foto: Flashphoto

Franklin voelt zich, zo schrijft hij, trots en opgelucht. Trots op het optreden van de politie en de andere hulpverleners en instanties. Alleen denkt hij ook meteen aan de dodelijke slachtoffers en de paniek die hij om zich heen zag. 

"Uren later komen we terug op bureau Schiedam en worden we opgevangen door collega's. Franklin kan daar z'n verhaal kwijt. '"Mijn telefoon staat roodgloeiend van de oproepen en berichten van mensen die mij in het nieuws zagen en willen weten hoe het gaat".

Nu, een week later, voelt die donderdag 28 september voor Franklin 'als een onwerkelijke dag' "Op mij hebben de gebeurtenissen impact gemaakt, zoals ook voor vele anderen".