advertentie

Problemen bij leerlingenvervoerder NOOT lijken onverminderd voort te duren; “Kwetsbare kinderen zijn sterk afhankelijk van gestructureerde omgeving”

Tineke Schotte Rodenberg luidt de noodklok omdat kinderen in het speciaal onderwijs nog steeds nadelige gevolgen ondervinden van de problemen bij leerlingenvervoerder NOOT. Ondanks herhaalde pogingen om contact op te nemen met Noot en vragen te stellen aan de gemeente, lijkt het erop dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

woensdag 11 oktober 2023 15:02

De zoon van Rodenberg, had de hoop op een goed jaar, maar de problemen met NOOT lijken nog steeds niet te zijn opgelost. "Ze missen lessen en raken van streek en dat terwijl het om kwetsbare kinderen gaat die sterk afhankelijk zijn van een gestructureerde omgeving”, aldus Rodenberg.

NOOT heeft de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer in de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. In het afgelopen najaar heeft de gemeente Schiedam de vervoerder al op de vingers getikt. Het is daarom niet de eerste keer dat er vraagtekens worden gezet bij de uitvoerbaarheid van de vervoerder. Zo kampte het bedrijf met diverse problemen, waaronder personeelstekorten, die de uitvoering van het vervoer bemoeilijkten. Ook werden er vragen gesteld over de bereikbaarheid van de centrale.

Tineke Schotte Rodenberg hoopte dat deze tik verbeteringen teweeg zou brengen, maar volgens haar lijken de problemen alleen maar ernstiger te zijn geworden. "Het gaat niet alleen om de miscommunicatie en de bereikbaarheid van de centrale, maar ook om de systematische vertragingen van de bussen, soms zelfs één tot twee uur te laat en dat met meerdere bussen tegelijk”.

Daarop besloot Rodenberg meermaals contact op te nemen met de centrale, maar tevergeefs. "Wat ze doen is dat ze rond een uur of vijf zeggen dat de taxi een uur later komt, maar in werkelijkheid lopen de vertragingen vaak veel langer op dan dat uur. De chauffeurs moeten dan vaak een tweede of zelfs een derde rit rijden naar school (Erica School in Vlaardingen, red.) en als je dan probeert terug te bellen, zijn ze al niet meer beschikbaar”.

Na talloze incidenten nam ze contact op met het vervoerbedrijf en diende een klacht in. "Ik heb honderd excuses gekregen en te horen gekregen dat er een tekort aan chauffeurs is, maar dat mag geen blijvende reden zijn; er moet iets aan gedaan worden”. Daarop besloot ze vragen te stellen aan het college.

Deze vragen gingen onder andere over de maatregelen die de gemeente neemt om de kwesties met betrekking tot NOOT op te lossen. Uit een brief aan de gemeenteraad van Schiedam blijkt dat de gemeente geen duidelijke oplossing kan bieden.

Uit de brief aan de gemeenteraad: 'Het personeelstekort is een breed maatschappelijk probleem, in de hele vervoersbranche is een tekort aan chauffeurs. Het ziekteverzuim bij Noot is daarnaast hoger dan zij gewend zijn. Ook dit zorgt voor knelpunten bij het plannen van vervoer. Desondanks is Noot zich bewust van haar verplichtingen. Om die na te komen werft Noot extra chauffeurs via ondernemers en uitzendbureaus, omdat zij met (kwetsbare) kinderen werken, gelden daarbij specifieke eisen. Dit is onder andere vastgelegd in het contract. Kandidaten worden hierop gescreend.'

Rodenberg informeerde eveneens of er plannen of voorstellen in overweging zijn genomen voor de verbetering van het leerlingenvervoer. Uit de brief blijkt dat Noot op diverse scholen extra kwaliteitscontroles uitvoert, zowel zichtbaar als onzichtbaar conform de afspraken die zijn gemaakt. Wat die afspraken exact zijn, is de redactie niet bekend.

Tot slot geeft de gemeente aan dat leerlingen die afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer en door problemen van de vervoerder te laat op school komen, daarop niet worden aangesproken door het regionaal bureau leerrecht.

SCHIE heeft getracht contact op te nemen met NOOT voor een reactie, maar ondanks talloze pogingen zijn we hier niet in geslaagd. De Erica School in Vlaardingen geeft aan niet te willen meewerken aan ons artikel.

Problemen bij leerlingenvervoerder NOOT lijken onverminderd voort te duren; “Kwetsbare kinderen zijn sterk afhankelijk van gestructureerde omgeving”
Foto: SCHIE