advertentie

Het verstopte pareltje van Schiedam: “Het is niet een weg die je even neemt”

Het Weeshuis der Hervormden heeft een lange geschiedenis in onze stad. Het gebouw functioneerde een paar eeuwen als weeshuis. Door de ligging wordt het monument vaak over het hoofd gezien door toeristen. Terwijl het gebouw volgens de Historische Vereniging unieke kenmerken heeft.

Jarno Wagenveld

door Jarno Wagenveld

woensdag 11 oktober 2023 17:51

Jos de Waardt van de Historische Vereniging Schiedam vindt het jammer dat het monument weinig aandacht krijgt. Volgens Jos is daar wel een duidelijke verklaring voor. “Als toerist moet je echt weten dat het hier ligt. Je loopt er niet even heen. Het is niet een weg die je even neemt.” 

Het Weeshuis der Hervormden is in de 18e eeuw gebouwd op de fundamenten van het oude klooster Leliëndaal, vertelt Jos. “De voorkant en de vleugels zijn gebouwd waar het Leliëndaal lag, het oude klooster. U moet u voorstellen een klooster uit de late middeleeuwen, dat waren geen grote gebouwen. Dat waren een aantal kleine huisjes.” Het oude klooster diende, voor dat het vervangen werd door het huidige pand, ook als weeshuis.

Sinds eind jaren 70 dient het gebouw niet meer als weeshuis, maar als appartementencomplex. De appartementen in het pand zijn uitgerust met installaties die het binnenklimaat regelen.  Het Weeshuis der Hervormden heeft deze maand subsidie gekregen voor het verduurzamen en toekomst bestendig maken van het pand. De subsidie wordt verleend door de provincie aan rijksmonumenten in Zuid-Holland.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN