advertentie

Ton bakt dit jaar geen Speculaasvarkens: ‘Mijn motivatie hebben ze aan het wankelen gebracht’

Dit jaar zal de Schiedamse lekkernij het Speculaasvarken niet worden verkocht, zo laat de geestelijk vader Ton van der Horst weten. Van der Horst kreeg vorig jaar een boete tijdens het inladen van de Speculaasvarkens. Hij was het hier niet mee eens en ging in beroep, zonder resultaat. “Mijn motivatie hebben ze aan het wankelen gebracht.”

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 13 oktober 2023 16:30

De lekkernij in de vorm van een varken is onderdeel van het Schiedams Cultureel Erfgoed. Het Schiedamse Speculaasvarken keerde in 2016 na vele jaren van afwezigheid terug met Ton van der Horst als nieuwe maker. “Ik heb met plezier die taak vervuld.”

Toch is Van der Horst niet van plan deze taak dit jaar op zich te nemen. Zo geeft hij aan dit jaar niet meer de motivatie te hebben om de Speculaasvarkens samen met Bakkerij Vlinder te maken. Hij kreeg de boete in november vorige jaar omdat hij tijdens het inladen van de Speculaasvarkens bij Bakkerij Vlinder fout geparkeerd stond. “Ik kreeg een proces verbaal en daar heb ik bezwaar tegen aangeschreven, maar dat is afgewezen. Nu ben ik in beroep gegaan en ben ik in afwachting van de zitting.”

De opbrengst van de Schiedamse lekkernij schonk Van der Horst aan Bakkerij Vlinder, Voedselbank Schiedam en Stichting De Schiedamse Molens. De Speculaasvarkens werden verkocht in de molenwinkel van museummolen De Walvisch. De bedrijfsleider van de molenwinkel laat weten het jammer te vinden. “Mensen kwamen er speciaal voor naar de winkel. Het is een echte traditie.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN