advertentie

Schiedammers in armoede vertellen hun verhalen aan het klachtenloket: ‘Trek op tijd aan de bel’

Ruim 6.400 Schiedammers leven in armoede, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarom besteedt het Stedelijk Museum Schiedam in hun aankomende tentoonstelling aandacht aan dit onderwerp. De verhalen voor de tentoonstelling werft het museum via het zogenaamde klachtenloket.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 17 oktober 2023 19:37

“Armoede is een onderwerp dat in Schiedam al heel lang speelt en relevant is”, vertelt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het Stedelijk Museum Schiedam. De verhalen komen van de Schiedammers die in armoede leven. “We halen de verhalen op via het klachtenloket van kunstenaar Koos Buster. Hij maakt nu schetsen van de klachten en daarvan maakt hij uiteindelijk sierborden.”

Dure aardbeien

Niet alle armoede is gelijk zichtbaar, weet Marjolen Heijboer van het Leger des Heils in de Gorzen. “Mensen schamen zich voor armoede, maar het is niet maar één bepaalde doelgroep die te maken heeft met armoede.” Kunstenaar Koos Buster kan dat beamen. “Ik heb net een schets gemaakt van dure aardbeien, dat is eigenlijk onzichtbare armoede.”

Theuns snapt dat ze met het klachtenloket en de aankomende tentoonstelling niet de armoede kunnen oplossen in Schiedam. “We delen de verhalen in de tentoonstelling, omdat we het belangrijk vinden dat dit verhaal vertelt wordt.” “Ik hoop dat mensen vooral hierdoor aan de bel trekken”, zegt Heijboer. “We leven in Schiedam en er zijn genoeg instanties die kunnen helpen dus trek op tijd aan de bel.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN