advertentie

Schiedam was óók een haringstad: ‘Maar jenever leverde meer op’

Wie aan haring denkt, denkt aan Vlaardingen. “Maar eigenlijk was Schiedam vroeger dé haringstad in deze omgeving”, vertelt historicus dr. Jan Willem Verkaik. Daarom geeft Verkaik aankomende zondagmiddag 22 oktober een lezing over de impact van de haringkaken op Schiedam.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 20 oktober 2023 17:27

“Haringkaken is het houdbaar maken van de gevangen vis en dat gebeurde in Schiedam.” Op veel plekken in het centrum van Schiedam is de haringgeschiedenis nog goed zichtbaar. Op het oude stadhuis aan de Grote Markt hangt het oude stadswapen met drie zandlopers. “Die gebruikte ze om ’s avonds tijdens het vangen van de haring de tijd bij te houden.”

Leidens Ontzet

Maar ook aan de westelijke zijde van de Lange Haven zijn volgens Verkaik de sporen van het haringverleden goed zichtbaar. Zo wijst hij naar de vis op het pleintje tegenover de Appelmarktbrug. “Dit was vroeger het industrieterrein van Schiedam en hier was de Haringplaats van meneer Harga.” In de havens lag volgens Verkaik ook de Geuzenvloot, die zijn haring in Schiedam kocht. “Dus de witte broodjes met haring die met het Leidens Ontzet worden uitgedeeld, komen oorspronkelijk uit Schiedam!”

Toch liever jenever

Dat Schiedam vandaag de dag niet bekend staat als een haringstad heeft volgens Verkaik alles te maken met geld: “Ondernemers hadden al wat branderijen in de 17e eeuw en die kwamen erachter dat jenever veel meer opleverde dan haringvissen.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN