advertentie

Binnenkijken in het Roelantspand: 'Veel mensen denken dat het een boekhandel is'

De nieuwe podcast Het verhaal van Schiedam gaat aankomende vrijdag van start. In de eerste aflevering wordt het Roelants-pand besproken. Bewoners Corine en Wouter Robers geven alvast een rondleiding als voorproefje op de podcast.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

maandag 23 oktober 2023 15:20

Het begon ooit met een droom. “Ik kwam thuis van een cursus en daar moesten we ons droomhuis tekenen en ik tekende een kasteel”, vertelt Wouter. “Ik had als klein meisje ook altijd al de droom om later in een kasteel te wonen”, zegt Corine. Het werd een ander soort kasteel dan ze hadden verwacht. “Ik werd getipt door een bekende over dit pand, maar toen stond het nog niet te koop.” Corine en Wouter wisten dit historische pand uiteindelijk te bemachtigen en de rest is geschiedenis.

Firma Roelants

Het pand was van 1849 tot 2000 van de firma Roelants. Eerst als boekhandel en later als drukkerij. “De meeste Schiedammers kennen het van de drukkerij, want ze drukten vooral veel toegangskaartjes”, vertelt Corine. In de boekhandel werden de boeken van Piet Paaltjens, een pseudoniem van François Haverschmidt, gedrukt.  Als vloer op de eerste etage van het pand kozen Wouter en Corine dan ook voor de boekenkaft van de vijfde druk van het boek van Piet Paaltjens.

‘Op een zomerse dag lopen mensen nog wel eens ons huis in’

Corine en Wouter wonen samen met hun twee kinderen met veel plezier in het Roelantspand. “Heel veel mensen kijken naar binnen en denken dan dat het een boekhandel is”, vertelt Wouter. “Als de deur openstaat op een zomerse, lopen mensen daarom nog wel eens ons huis in.” De huidige bewoners zijn erg blij met het huis. “We wonen hier goed, maar ergens staat nog wel op de wensenlijst om in een kasteel te wonen.”

 

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN