advertentie

Na uitzending Onder Ogen: historische spoelingschouw krijgt na twee jaar eindelijk zijn opknapbeurt

De spoelingschouw die aan de Noordvestgracht lag, gaat na twee jaar wachten eindelijk gerestaureerd worden. De spoelingschouw werd in juni 2021 van zijn rustplek gehaald voor reparaties, maar de opknapbeurt liet op zich wachten. Een uitzending van de talkshow Onder Ogen zorgde voor een doorbraak.

Jarno Wagenveld

door Jarno Wagenveld

maandag 23 oktober 2023 17:27

Alwine van Winsen startte in 2021 een petitie voor de historische spoelingschouw. Hier haalde ze in korte tijd 600 handtekeningen mee op. “In het voorjaar van 2021 liep ik hier langs en toen lag de spoelingschouw hier nog uitgestald. Toen dacht ik, ik ga eens van dichtbij kijken hoe het er eigenlijk mee is. Toen ben ik mij helemaal rot geschrokken, want hij was zo verroest.” De petitie werd in juni 2021 overhandigd aan de toenmalige wethouder Duncan Ruseler. Volgens van Winsen had hij een duidelijke boodschap. “Meneer Ruseler zei: er is budget, we gaan het doen.”

Vertraging

Mede door de prijsverhoging van grondstoffen duurde het langer voordat de begroting van de restauratie kon beginnen. Pas toen mede-initiatiefnemer Lidwien Meijer aanschoof bij de talkshow Onder Ogen ging het balletje weer rollen. Lidwien vertelde dat ze dacht dat de restauratie niet meer door zou gaan.  “Vanaf dat moment is er toch weer heleboel reuring ontstaan. Een week later kreeg ik een telefoontje; het gaat gebeuren, de gemeente heeft een handtekening gezet.” Aldus van Winsen. 

De spoelingschouw ligt op dit moment bij de Scheepshelling Koningspoort aan de Oude Haven in Rotterdam. Daar wordt er door Restauratie Werkplaats Schiedam aan de schouw gewerkt. Wanneer de spoelingschouw opgeknapt moet zijn is nog niet duidelijk.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN