advertentie

Voor nu gaat het nog goed, maar Schiedam heeft grote financiële zorgen voor 2026

De komende twee jaar is de begroting van Schiedam sluitend, maar in 2026 komt er een ‘kloofjaar’ aan. Vanwege onduidelijkheid over hoeveel geld het Rijk aan gemeenten uitkeert zijn er grote zorgen, en niet alleen in Schiedam. In de nieuwe begroting heeft wethouder Laan niet geschoven met geld in 2026. “Zodat we ook aan het Rijk kunnen laten zien dat ze aan gemeenten meer geld moeten overmaken.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 25 oktober 2023 17:09

Vergeleken met de prognoses van vorig jaar is Schiedam er financieel flink op achteruit gegaan. Per jaar zal er 8,5 miljoen euro minder over zijn. “Alles wat de gemeente doet kost meer geld”, aldus Laan. “Dat was vorig jaar niet op deze wijze voorzien, zoals dat bij heel veel andere mensen ook niet was voorzien.” Door deze verschillen wordt 2026 een nog spannender jaar, maar wethouder Laan gaan nog niet bezuinigen. “Nog niet, omdat wij de positieve hoop hebben dat het Rijk nog inzicht krijgt en wel geld gaat overmaken.”

De verschillen tussen de begrotingen van 2023 en 2024.

verschillen

Vergunbare plannen

In de begroting zijn ook doelstelling geformuleerd. Één daarvan gaat over zogenaamde ‘vergunbare plannen’. Dat is het percentage woningbouwplannen die de vergunning binnen hebben en ook echt kunnen bouwen. Momenteel zit dat percentage op 25 procent, de doelstelling is 50 procent. “Dat zijn reële cijfers”, zegt de wethouder. “We gaan nog harder werken. De gemeente bouwt geen huizen, wij kunnen alleen de voorwaarden scheppen. Dat proberen we goed en snel en beter te doen.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN