advertentie

De klok een uur terugdraaien heeft positieve invloed op slaapritme “Hoe vroeger we licht zien, hoe beter we aan de dag beginnen”

In de vroege uurtjes van zondag 29 oktober, klokslag 03:00 uur, maken we de overgang van zomer- naar wintertijd door de klok een uur terug te draaien. Een extra uurtje slaap is lekker, maar volgens neuroloog Yvette Grimbergen brengt dat ook andere voordelen met zich mee.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 27 oktober 2023 16:24

Volgens Grimbergen, verbonden aan het Franciscus Gasthuis en Vlietland ziekenhuis,  gaat het erom dat we een biologische klok hebben die aangedreven wordt door daglicht. “Licht zorgt ervoor dat we goed wakker worden. In het algemeen hebben we minder last van het terugschuiven in de wintertijd dan van het vooruitschuiven van de klok in de zomertijd. Want hoe vroeger we licht zien, hoe beter we aan de dag kunnen beginnen.”

Andersom hebben we in de zomer meer moeite met slapen. Met als gevolg een slaaptekort. “Je voelt je sneller geïrriteerd, moe en op de lange termijn kan het ook tot andere problemen leiden." Maar in de winter zit dat dus echt anders, omdat het makkelijker is om ons aan ons bioritme te houden. “We gaan vaker voldoende slapen dan dat we in de zomer doen”, wat ertoe leidt dat we uitgeruster aan de dag beginnen.

Als je dan toch last hebt van slaaptekort, adviseert Grimbergen om je avondactiviteiten op tijd af te bouwen, een consistent slaapschema te hanteren en 's ochtends vroeg blootgesteld te worden aan licht. Bovendien kunnen slaapoefentherapeuten assisteren bij het verbeteren van je slaapritme en slaapgewoonten.

De klok een uur terugdraaien heeft positieve invloed op slaapritme “Hoe vroeger we licht zien, hoe beter we aan de dag beginnen”
Foto: piqsels