advertentie

Politie komt verdachte explosie autogarage op het spoor door elf (!) andere aanslagen

De politie heeft op 27 juli een verdachte aangehouden voor een explosie in de Jensiusstraat in Rotterdam. Daar ging op 15 juli een explosief af bij een woonhuis. Toen rechercheurs onderzoek deden naar de 18-jarige man uit Spijkenisse kwamen ze tot de ontdekking dat hij vermoedelijk betrokken is bij 12 explosies. Daaronder valt ook de explosie bij  een autogarage aan de Van Koolhovenstraat op 21 juni van dit jaar.

Politie komt verdachte explosie autogarage op het spoor door elf (!) andere aanslagen
FlashphotoNL
Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 01 november 2023 14:44

Nadat de politie het onderzoek startte in Rotterdam kwam de zaak al snel bij de recherche terecht. “Met een combinatie van opsporingsmiddelen kwamen we bij de eerste verdachte uit, een 18-jarige uit Spijkenisse”, zegt Niek Wennink, binnen de politie teamleider van het speciale samenwerkingsverband op het thema Excessief Geweld.

De 18-jarige verdachte kan volgens de politie worden gelinkt aan twaalf explosies door heel het land. “We zien regelmatig verdachten die we kunnen linken aan 3, 4 verschillende aanslagen. We zagen in het verleden ook wel eens verdachten die we aan 6, 7 of zelfs 8 aanslagen konden koppelen, maar 12… dat is tot nu toe het record”, aldus Wennink.

Pakkans hoog, straf hoog

Naast de 18-jarige man uit Spijkenisse zijn ook nog een andere 18-jarige en een 19-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Die twee worden verdacht van negen en zes aanslagen. Dit jaar werden er al 140 mensen aangehouden voor explosies door de politie Rotterdam. Omdat er in de regio zoveel explosies zijn, merkt de politie dat burgers extra waakzaam zijn en de pakkans daardoor hoog is. “Bovendien hebben er ook zelfs aanhoudingen door burgers zelf plaatsgevonden. Daarmee kunnen we stellen; de kans dat je gepakt wordt voor een explosieklus is hoog.”

Daarnaast zijn de straffen voor aanslagen met explosies of beschietingen van huizen fors. Zo kreeg een 20-jarige Capellenaar voor een beschieting en een mislukte bomaanslag afgelopen zomer nog 40 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

65b9c1f7 e357 346a a6d2 edd636395368
De deur van het garagebedrijf na de tweede explosie op 30 augustus. Foto: Rijnmond

Na de explosie aan de Koolhovenstraat op 21 juni vond op 30 augustus wederom een explosie plaats bij het garagebedrijf. Voor die explosie is nog niemand opgepakt. Getuigen uit de buurt wezen destijds bij een verslaggever van Rijnmond naar een conflict tussen een klant en de eigenaar van de autogarage. Het bedrijf zelf wilde destijds niet reageren.