advertentie

Hoe een gezellige kennismaking tussen twee huisgenoten eindigt in een tragische en bizarre dood

De 55-jarige Mihail D., komt in het begin van 2023 in de Westfrankelandsestraat te wonen in een huis met drie huisgenoten. Op de avond dat hij kennismaakt met één van de huisgenoten, loopt de avond zo raar dat die huisgenoot de dag erop dood op de bank ligt. Hoe een goed gesprek over koetjes en kalfjes door drank uitloopt in een tragische dood. En op een verdachte die negen maanden vast zat maar nu volgens het Openbaar Ministerie uit noodweer handelde.

Hoe een gezellige kennismaking tussen twee huisgenoten eindigt in een tragische en bizarre dood
Pexels
Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 01 november 2023 15:54

De Bulgaarse schilder is al een tijdje ziek en ligt in zijn kamer veel op bed, als hij intrekt in het huis in Schiedam-West. Daarom heeft hij nog amper de kans gehad om met iedereen kennis te maken in het huis waar hij een kamer huurt. Op 24 januari 2023 komt die kans er alsnog. Mihail ontdekt rond zes uur dat het internet op zijn kamer het niet doet en loopt naar Metin, die de kamer naast hem bewoont. Ook Metin heeft geen internet.

Drankje met een alcoholist

“Maar als je televisie wil kijken, kom lekker zitten”, zou Metin tegen Mihail hebben gezegd. Daarna praten de twee volgens de verdachte over van alles en nog wat. “Heb je kinderen, ben je getrouwd? Dat vroeg hij aan me”, vertelt de schilder. Nadat ze daar even over gesproken hebben stelt Metin nog een vraag. “Heb je wat lekkers te drinken?” Dat heeft D. wel en hij schenkt Metin een Bulgaarse alcoholisch drankje.

D. weet dan nog niet dat Metin een alcoholist is met een kwade dronk. De twee drinken wat op de bank, maar na een uurtje gaat de Bulgaar naar zijn kamer. Daar belt hij met zijn zus en speelt wat spelletjes op zijn telefoon. Rond de klok van elf uur ‘s avonds legt hij zijn werkkleding klaar voor de dag erop en probeert te gaan slapen. Maar dan begint de heisa in het huis aan de Westfrankelandsestraat.

Metin is met huisgenoot Erdogan verder gegaan met drinken. En stevig ook, want op het moment van overlijden heeft Metin nog vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed voor een ervaren bestuurder. Metin begint in zijn kamer te schreeuwen en te dreigen. D. hoorde hem schreeuwen: “Ik ben Turk, ik ga je onthoofden, ik mag alles doen.” “Maar Ik weet niet zeker of het tegen mij gericht was, maar je hoort alles, dat weet hij ook”, legt de Bulgaar uit. “Ik klopte op de muur en riep dat hij moest stoppen omdat ik morgen moet werken.”

‘Nu gaan er koppen rollen’

Maar het geschreeuw hield niet op. D. hoopt dan dat het vanzelf snel ophoudt. Dat is niet het geval. Na een kwartier klopt hij weer op de muur, maar zonder resultaat. De verdachte belt dan zijn huisbaas, maar die zegt dat het ze het probleem zelf op moeten lossen. Niet veel later hoort hij dat Metin naar de wc gaat. Als Metin terugkomt van het toilet stormt hij de kamer van D. binnen en begint direct met dreigen. “Je gaat zien wat er met je gaat gebeuren. Nu gaan er koppen rollen.”

D. schrikt en schreeuwt tegen Metin die binnenstormt. ‘Wat doe jij? Waarom kom je zonder te kloppen binnen?’ Daarna ontstaat een worsteling die van de kamer van Mihail naar de woonkamer leidt. Daar vallen de twee, die elkaar blijven vasthouden, op een salontafel. Metin valt achterover, Mihail bovenop hem. Daarna duwt Mihail het hoofd en de schouder van Metin tegen de grond.

“Voel jij je wel lekker? Weet je wel wat je doet? Je weet ik heb astma en je maakt van een mug een olifant”, zou Mihail toen tegen Metin hebben gezegd. Door zijn astma gaat de Bulgaar naar het raam om frisse lucht te krijgen. Als hij zich daarna omdraait staat Metin daar in de lezing van Mihail en het Openbaar Ministerie met een vijl. “Ik hebtegen hem  geschreeuwd: ‘Stop, stop, stop!’ Maar hij zei: ‘Nee ik ga jou gewoon doodmaken.’”  Weer slaat Mihail een aanval af en weet de vijl uit Metins hand te krijgen. Metin valt weer op de grond, maar ditmaal blijft hij liggen.

Weigeren een ambulance te bellen

Daarna gaat Mihail naar de kroeg onder het huis om aan de barman te vragen om de ambulance te bellen. Mihail heeft al wel gecheckt of er nog een hartslag en ademhaling was. Maar de barman weigert, want die kent Metin en zijn kwade dronk. “Ik hoef hem ook niet in mijn zaak te hebben, hij is een ruziemaker.  Bij andere incidenten heb ik wel de ambulance en politie gebeld. Een dag later kwam hij ruzie maken om te vragen waarom ik me met hem bemoei.”

Wederom belt Mihail de huisbaas, en ditmaal komt die wel langs. Ze krijgen contact met Metin en leggen hem op de bank. De huisbaas vraagt nog of er een ambulance moet komen maar Metin wil slapen. Ook de huisbaas en een huisgenoot zien de vijl waarmee Metin Mihail te lijf zou zijn gegaan liggen.

De volgende ochtend ligt Metin nog steeds op de bank. Maar ditmaal is hij koud en ademt niet meer. Metin is overleden. De forensisch patholoog kan niet vaststellen waaraan Metin is overleden. Het zou de bloeding in zijn schedel kunnen zijn, het zou ook verstikking kunnen zijn. Wat wel duidelijk wordt is dat Metin over een abnormaal dunne schedel beschikt om sommige plaatsen. “Plaatselijk moest je zeggen, dit is niet normaal meer, dit is heel dun.”

Vrijspraak

Hierdoor acht het Openbaar Ministerie het niet aannemelijk dat Mihail in de worsteling met buitensporig veel kracht Metin tegen de grond heeft gedrukt. Daarnaast zegt de Officier van Justitie ook dat alle criteria voor noodweer in dit geval worden aangevinkt en vraagt voor vrijspraak van Mihail, terwijl Mihail al 295 dagen in voorarrest heeft gezeten.

De familie van Metin is het niet eens met de conclusies van het Openbaar Ministerie. Zij blijven erbij dat Metin als hij dronken was niet eens op zijn benen kon staan en vinden het verdacht dat Mihail een foto heeft gemaakt van het lichaam van Metin na de worsteling. “Die vijl ligt te netjes naast zijn lichaam. Is die vijl tijdens de wandeling van meneer D. niet weggegooid zodat er nooit onderzoek naar gedaan kan worden? En waarom zou D. daar een foto van maken? We vermoeden dat er iets afgesproken is tussen de verdachte en de huisbaas, maar daar gaan we nu nooit achter komen”, aldus de slachtofferadvocaat.

Daarnaast is de familie, die erkent dat Metin een alcoholprobleem had en daardoor flink kon schreeuwen en dreigen, niet van mening dat Mihail noodweer heeft toegepast. “Wij zijn niet van mening dat er sprake is van zelfverdediging bij iemand die nauwelijks kan staan.” De rechtbank doet op 15 november uitspraak.