advertentie

Na 79 jaar komt er een monument voor de razzia: ‘Één van de aangrijpendste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Schiedam’

Er komt een nieuw monument, bedoeld voor alle slachtoffers van de razzia die op 10 en 11 november 1944 in Rotterdam en Schiedam plaatsvond.

Na 79 jaar komt er een monument voor de razzia: ‘Één van de aangrijpendste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Schiedam’
Artist Impression: Lotte Stekelenburg
Sam Brinkman

door Sam Brinkman

donderdag 02 november 2023 16:53

Vergeten drama

'De razzia in Schiedam en Rotterdam is een vrijwel vergeten oorlogsdrama', laat Rob B. Tol van de Stichting Razzia Monument Rotterdam weten. 'Om een duurzame herdenkingsplek en ruimte voor bezinning te creëren werd eind 2019, een burgerinitiatief gestart'.

Tijdens de razzia van Rotterdam en Schiedam, deporteerde de Duitse bezetter naar schatting 52.000 van alle 70.000 mannen en jongens tussen de 17 en 40 jaar oud. Wie probeerde te vluchten werd doodgeschoten. Na onmenselijk transport, volgt maandenlange dwangarbeid onder zeer slechte omstandigheden, meestal in Duitsland. Ruim 500 mannen overleven het niet. Na de bevrijding wordt er nauwelijks over gesproken door de traumatische ervaringen voor alle slachtoffers. “Daarmee is het ook één van de ingrijpendste gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schiedam geweest” vertelde Laurens Priester, gemeentearchivaris, eerder voor onze camera.

Dit jaar wordt er onderzoek gedaan door het Schiedams gemeentearchief om meer te weten te komen over wat er precies is gebeurd in die tijd. Bij dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar degenen die werden weggevoerd, maar ook naar de achterblijvers. De exacte aantallen waarover het gaat is ook nog steeds onbekend en dat hoopt het archief boven water te krijgen.

Anne Wenzel

Het monument is ontworpen door de Rotterdamse beelden kunstenaar Anne Wenzel, bij Schiedammers bekend van de expositie 'Fuck The Dictator' in het Stedelijk Museum Schiedam.

De onthulling van het Razzia Monument vindt op 10 november 2023 om 14:45 uur plaats in het plantsoentje op de Parkkade 1 te Rotterdam, naast het "Van Ommerenhaventje. Sprekers zijn onder andere de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit.