advertentie

Terugplaatsing toren op Blauwhuis uitgesteld wegens geldtekort

De toren van het Blauwhuis kan op dit moment nog niet worden teruggeplaatst door de eigenaar. Volgens de gemeente komt dit door te hoge kosten. De verwachting was dat de toren begin september teruggeplaatst zou worden. Dit is uitgesteld naar een nog onbekende datum.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

maandag 06 november 2023 16:01

Het rijksmonument aan de Lange Nieuwstraat werd ontworpen door Rutger van Bol’es en opende haar deuren in 1765. Sindsdien heeft het Blauwhuis veel verschillende functies gehad, stelt Cok Boes van de Historische Vereniging Schiedam. “Het was een huis voor leprozen en even later een pesthuis. Ook heeft het gediend als een ‘vrouwen verbeterhuijs’ en later ook als school.”

De afdeling monumentenzorg van de gemeente is verantwoordelijk voor de vergunningen rondom de restauratie van de historische toren. De eigenaar van het pand moet zelf de terugplaatsing financieren. Dit blijkt alleen meer te kosten dan verwacht. “De prijzen zijn het afgelopen jaar erg gestegen, zoals mensen zelf ook wel zullen merken in hun portemonnee”, laat de woordvoerder weten. “De eigenaar snapt dat het torentje teruggeplaatst moet worden, maar heeft daar op dit moment door de inflatie niet de financiële middelen voor.”

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN