advertentie

Hij ligt! Tweede deel Maasdeltatunnel afgezonken

Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel is goed verlopen. Het 204 meter lange gevaarte is met militaire precisie op de bodem van Het Scheur terechtgekomen. “We hadden aan beide kanten maar één meter speling.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 07 november 2023 11:43

Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat is tevreden. “De nacht liep volgens planning. Heel voorzichtig en langzaam hebben we het tunneldeel tussen het andere tunneldeel en de kade gekregen. Je zit in een stromende rivier en je wilt niet dat hij onbedoeld iets raakt en hij beschadigd raakt. Vanmorgen is hij tegen het andere deel aangelegd, is hij leeggepompt en kon het deurtje worden geopend.”

‘We missen nog twee meter’

Ondanks de lange nacht is nog niet alles afgerond. “De plaatsbepaling moet nog precies gebeuren, want we kunnen nog corrigeren. Dan wordt er zand onder gepompt en halen we wat zaken van het dak af. Daarna kan de scheepvaart weer doorgaan.” Volgens Van der Meer is er bijna echt een verbinding. “We missen nog twee meter, dat wordt de komende maanden met een sluitvoeg gedaan. Dan is er echt verbinding tussen noord en zuid.”

Van der Meer heeft er nog vertrouwen in dat de deadline gehaald gaat worden. “Eind 2024 is de bedoeling. We hebben wel wat vertraging, maar we verwachten nog wel dat dat lukt. Als dit tunneldeel echt helemaal goed ligt gaan we nog eens kritisch naar de planning kijken. We gaan druk verder met de tunneltechnische installaties en het afbouwen van de weg. Er kan altijd worden doorgeschoven naar 2025, maar daar willen we nog niet over speculeren.”

Hij ligt! Tweede deel Maasdeltatunnel afgezonken