advertentie

Waren het nepnagels of een stanleymes? Massale vechtpartij eindigt met steekwonden

Op 26 juni begint een conflict tussen Franka en Kiara* dat gigantisch uit de hand loopt. Een conflict waarbij beiden dames niet direct betrokken waren. “De neven van Kiara en haar zusjes bedreigden mijn broertje”, legt Franka uit aan de rechters. Uiteindelijk wordt het conflict achter de rug van het broertje om beslecht, maar blijft de grote vraag: is er nou gestoken met een mes, of waren het de nagels van Franka?

Waren het nepnagels of een stanleymes? Massale vechtpartij eindigt met steekwonden
Philip van Es

door Philip van Es

dinsdag 07 november 2023 18:31

Uit angst dat de neven het broertje iets aandoen wil Franka samen met haar vriendin Kelly een hartig woordje spreken met Kiara. Maar omdat ze denken dat Kiara niet met hen wil praten, lokken ze Kiara naar school.

“Er is een ruzie op school, je moet komen”, sturen de twee naar Kiara. Als Kiara op school komt loopt het gesprek gigantisch uit de hand.
Franka zou tegen Kelly geroepen hebben: “Ga er achteraan, sla haar!” Uiteindelijk zou volgens de Officier van Justitie Kiara mishandeld zijn door Franka, waarbij ze haar aan het haar trokken en in het gezicht sloegen.
Maar daarmee is het conflict nog verre van afgelopen. Een week later loopt het nog verder uit de hand. Kelly zag Kiara in een budgetkledingwinkel in Rotterdam lopen en belde Franka. En passant bedreigde Kiara Kelly. Toen Franka aankwam bij de kledingwinkel was Kiara al weg.

Samen trokken Kelly en Franka naar Schiedam om daar om te kleden. Ze wilden gaan ‘chillen’ en gingen naar metrostation Parkweg. Maar onderweg liepen ze door de straat van Kiara. “Dat was niet handig”, erkent Franka in de rechtbank. Met zo’n twaalf personen stonden ze te roepen voor de deur van Kiara. Na een tijdje komt Kiara met haar moeder en twee zusjes naar buiten. “Wie is Franka?!”, wordt er geroepen door de moeder van Kiara. Daarna brak een massale vechtpartij op straat uit.

Stanleymes of plaknagels?

Volgens Franka sloeg het zusje van Kiara iemand uit haar entourage waardoor het conflict escaleerde. “Iedereen was met iedereen aan het vechten”, verklaart Franka. Het gezin van Kiara komt er redelijk bekaaid vanaf. Zowel de moeder als het zusje van Kiara denken na het gevecht dat ze zijn gestoken. Volgens de Officier van Justitie zou Franka dat gedaan hebben.

Maar Franka heeft een totaal andere lezing van de eventuele steekpartij die midden op straat plaatsvond. Volgens het Openbaar Ministerie zou Franka een stanleymes in haar mouw hebben gehad. “Ik had geen mes, die heb ik ook niet gezien toen. Maar ik had toen wel hele lange nagels”, zegt Franka uit terwijl ze uitgebreid haar absurd lange nepnagels toont aan de rechters.

Ook op de camerabeelden van de vechtpartij wordt niet duidelijk wie er gestoken zou hebben en of er überhaupt gestoken is. Volgens de politie zou Franka stekende bewegingen hebben gemaakt en lijkt het alsof twee meiden een mes lijken over te geven. Maar helaas geven de beelden geen uitsluitsel. Volgens de moeder van Kiara kan haar verwonding alleen maar door Franka komen, omdat ze alleen met haar heeft gevochten.

Weg uit Schiedam

De Officier van Justitie kan vanwege de onduidelijkheid niet hardmaken dat Franka de moeder en een zusje van Kiara gestoken heeft. Ook de advocaat van Franka sluit zich aan bij die lezing. Daarnaast ziet de advocaat verzachtende omstandigheden voor de twee vechtpartijen. Zo zou Franka bij de eerste vechtpartij uit zelfverdediging gehandeld hebben. Na de tweede vechtpartij zou ze volgens de advocaat direct hulp zijn gaan zoeken en kan ze binnenkort starten voor haar woedeproblemen. “Ik heb aangegeven dat ik misschien in therapie moet.”

Voor beide partijen heeft de uit de hand gelopen ruzie een enorme impact gehad. Franka is door het voorarrest haar baan verloren en woont nu noodgedwongen bij haar schoonmoeder in Spijkenisse. Ze mag namelijk door de voorwaarden van haar voorlopige invrijheidstelling niet in Schiedam komen. De familie van Kiara is ondertussen dermate bang geworden voor nog verdere escalatie dat ze proberen via een urgentieverklaring een huurwoning buiten Schiedam te krijgen.

Het Openbaar Ministerie ziet dus geen mogelijkheid om Franka te vervolgen voor het steken. De Officier van Justitie wil wel dat Franka acht maanden achter de tralies verdwijnt voor de twee vechtpartijen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

*Alle namen zijn gefingeerd om privacyredenen. De echte namen zijn bekend bij de redactie.