advertentie
  • Schiedam

Ding-ding-ding! Hoe Schiedammers vroeger wisten dat ze moesten werken

Wie door het centrum wandelt is het vast ook wel eens opgevallen hoeveel klokkentorens er staan. Iedere klokkentoren had zijn eigen functie. “Ze riepen mensen op tot actie”, vertelt Cok Boes van de Historische Vereniging Schiedam.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

woensdag 08 november 2023 15:55

De klokkentorens die het meest voor de hand liggen zijn die van de kerken. “De Havenkerk had als eerste katholieke kerk in Schiedam een eigen klokkentoren”, vertelt Boes.  Ook wijst hij het Stedelijk Museum Schiedam aan. “Dat is het voormalige Sint Jacobs Gasthuis en dat had vroeger zijn eigen kapel. Als de klok werd geluid werden de mensen opgeroepen om naar de dienst te komen.” En in de Lutherse Kerk was dat niet anders. “Dat was vroeger een mouterij en het unieke aan het torentje op dit gebouw is dat er een zwaan op staat, een symbool van de Lutherse Kerk.”

Handel door het luiden van de klok

Maar niet alleen kerken in Schiedam hebben klokkentorens. Ook het zakkendragershuisje heeft er een. “Het torentje is belangrijk voor de zakkendragers geweest, want als de bel klonk wisten ze dat ze snel naar het zakkendragershuisje moesten komen en dat er werk was.” Waar er ook gewerkt werd als de bel klonk was de Korenbeurs. “De beurs werd geopend als de klokken werden geluid.”

Schiedamse skyline

De hoogste gebouwen in het centrum van Schiedam zijn de molens. “Geen enkele klokkentoren is hoger dan de molens.” Volgens Boes maken de klokkentorens geen deel uit van de skyline van Schiedam, maar zeker van zijn zaak is hij niet. “Ik weet het niet, maar ze doen wel mee met de geschiedenis van de stad en dat vind ik hartstikke mooi!”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN