advertentie
  • Schiedam

Van bankgebouw naar woonhuis om woningnood tegen te gaan, Schiedam is er goed in

Bijna een kwart van de nieuwe woningen in Schiedam zijn geen nieuwbouw woningen, maar bestaande panden die eerst gebruikt werden voor andere zaken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het ombouwen van leegstaande kantoorpanden, winkels en panden met andere doeleinden dan wonen is één van de trends die is ontstaan om het woningprobleem op te lossen.

De appartementen die aan de Zwaluwlaan moeten komen
De appartementen die aan de Zwaluwlaan moeten komen | Studio van Spelden
Philip van Es

door Philip van Es

woensdag 08 november 2023 17:19

In Schiedam is het bekendste voorbeeld van transformatiewoningen te vinden op de Hoogstraat. Daar zijn veel oude winkelpanden omgebouwd tot woonhuizen om leegstand tegen te gaan. Een ander goed voorbeeld van transformatiewoningen zijn de plannen voor de woningbouw in het gebouw van de Rabobank in Spaland.

Op de Zwaluwlaan wil een ontwikkelaar het pand ombouwen van bankgebouw naar woningen. In het gebouw moeten 9 nieuwe appartementen worden gemaakt. Maar ook het voormalige AMEC-gebouw valt onder de noemer transformatiewoningen. In het voormalige kantoorpand worden 130 huurwoningen gerealiseerd onder de naam Terras aan de Schie. Niet alle woningen in het project zullen transformatiewoningen zijn omdat er op het gebouw nog acht verdiepingen extra worden gebouwd. Die woningen worden aangemerkt als nieuwbouwwoningen.

In totaal zijn er in 2022 dik 400 woningen toegevoegd aan het totaal aantal woningen in de stad. 105 van die woningen kwamen tot stand door woningtransformatie. Daarmee is Schiedam in Zuid-Holland samen met Dordrecht de gemeente die relatief gezien de meeste nieuwe woningen uit transformaties haalt.

Uit het totale onderzoek blijkt dat in Nederland 9,6 duizend woningen zijn gecreëerd vanuit panden met een andere functie. Voor het eerst sinds 2015 duikt dat getal onder de tienduizend. In totaal is 1 op de 10 nieuwe woningen in Nederland een woning in een pand dat eerst een andere functie had.