advertentie

Gratis reizen voor 65-plussers en het uitlichten van panden: gemeenteraad plust rooskleurige begroting bij

De Vlaardingse gemeenteraad heeft met een ruime meerderheid de begroting 2024-2027 vastgesteld. De gemeenteraad ging met in totaal 32 eigen voorstellen lang in discussie over wat er gedaan kon worden met de overgebleven ruimte. Uiteindelijk zijn er 24 voorstellen aangenomen: van ooievaarsbroedpalen en een voorjaarsschoonmaak tot het aanpakken van de fietsenstalling bij station Vlaardingen-Oost en het verbreden van het wandelpad langs de Vaart.

Gratis reizen voor 65-plussers en het uitlichten van panden: gemeenteraad plust rooskleurige begroting bij
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 09 november 2023 23:07

Twee avonden en een middag werden uitgetrokken voor de behandeling van de financiële stukken. De woensdag verliep tamelijk lacherig vanwege haperende microfoons. Voor iedere bijdrage was er een stilte van vijf seconden, wat tot kolderieke situaties leidde. Over het algemeen was de sfeer in de gemeenteraad positief te noemen. Er werd veel gelachen en er was weinig chagrijn op te merken. De vergaderingen werden voorgezeten door Erik van Pienbroek, omdat burgemeester Bert Wijbenga ziek was.

Turnen, bomen en duurzaamheid

Het grootste bedrag gaat naar het toevoegen van een tribune, kantine en turnfaciliteiten aan de nieuw te bouwen sporthal voor het Groen van Prinsterer, bijna 1,8 miljoen euro. Het evenementenbudget gaat met vier ton omhoog, waarmee ook een moderne jaarwisseling zal worden gerealiseerd. En ruim drie ton is er extra uitgegeven om alle bomen aan de Oosthavenkade te behouden en om slecht geïsoleerde woningen van huishoudens met een beperkt inkomen te verduurzamen.

Het openbaar vervoer gaat gratis worden voor AOW-gerechtigden tot 120% van de bijstandsnorm, de prijzen van de parkeervergunningen voor ondernemers worden gehalveerd en er wordt 75 duizend euro besteedt aan het terugdringen van de laaggeletterdheid in Vlaardingen. Het Stadhuis, de Grote Kerk en het Stadsarchief zullen beter worden uitgelicht en onnodige verkeersborden zullen worden weggehaald. Aan het college is opgeroepen om een start te maken voor een referendumverordening. En een motie ingediend door tegenpolen SP en VVD, die opriep Vlaardingse starters voorrang te geven op corporatiewoningen in Vlaardingen om zo de doorstroming te verbeteren, werd ook aangenomen.

Ondanks spenderende raad een sluitende begroting

Door aangenomen amendementen heeft de gemeenteraad 3,75 miljoen extra uitgegeven bovenop de begroting die voorlag. Toch blijft de begroting voor komend jaar ruim 1,6 miljoen in de plus. Deze begroting is met 31 stemmen voor en één stem tegen aangenomen. Ondanks beloftes om voor te stemmen met een sluitende begroting, stemde Vera Kalf van Stadsbelangen Vlaardingen toch tegen de begroting.

 

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.