advertentie
  • Schiedam
  • Verhaal van Schiedam

Waarom is de Liduina Basiliek eigenlijk een basiliek? Aflevering 2 ‘Verhaal van Schiedam – de podcast’

De Liduina Basiliek is een niet te missen aspect van het Schiedamse aangezicht. En toch: wat weten we nu eigenlijk écht van dit bijzondere gebouw? In de tweede aflevering van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’ deelt Eric Vercrussye zijn uitgebreide kennis over deze kerk.

redactie

door redactie

vrijdag 10 november 2023 11:00

Vercruysse woont inmiddels bijna 35 jaar in Schiedam en heeft zijn sporen als onder meer rondleider en stadsgids ruimschoots verdiend. De geboren Belg is een kenner van het religieuze leven en de kerkgebouwen die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Over de Liduina Basiliek schreef hij zelfs een boekje. Dat was er namelijk nog niet en daarmee werd dit unieke gebouw in zijn ogen echt tekort gedaan. Een geschiktere gast om een half uur lang over dit onderwerp te bevragen was er dan ook niet te bedenken. 

Om welke reden moest de basiliek er ooit komen? Waarom staat hij juist op deze locatie? Aan welke eisen moet een kerkgebouw voldoen om als basiliek door het bestaan te mogen? En wat maakt dit exemplaar nou zo uniek? Presentatoren Reinard Maarleveld en Lou van Rossum stellen deze en vele andere vragen aan Eric Vercruysse, die er op zijn beurt graag en deskundig op antwoordt. Ook worden er diverse luisteraarsvragen behandeld. 

Volgende keer: Post / Hosman / Post

In de eerste reeks van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’ staan zes afleveringen lang bijzondere gebouwen centraal. Op 27 oktober verscheen de eerste episode over het Roelants-pand en vanaf vrijdag 24 november aflevering 3 over het pand aan de Korte Dam 10 worden beluisterd. Daar zit nu cocktailbar Post Schiedam, vroeger restaurant Hosman Frères en nog eerder een ijzerwarenhandel met de naam Post. De podcast is te volgen op Facebook en LinkedIn, waar luisteraars ook vragen voor de podcastgasten kunnen stellen die vervolgens in de podcast worden beantwoord.