advertentie

‘Het leven van een plataan aan de Oosthavenkade gaat niet over rozen’: of toch wel?

Alle bomen aan de Oosthavenkade blijven behouden, dat heeft de gemeenteraad besloten tijdens de raadsvergadering over de Meerjarenbegroting 2024-2027. Ruim drie ton is gemoeid met dit plan, wat met 22 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen.

‘Het leven van een plataan aan de Oosthavenkade gaat niet over rozen’: of toch wel?
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 10 november 2023 14:17

In eerste instantie konden er vijftien bomen behouden blijven aan de Oosthavenkade en moesten er veertien verdwijnen. Na vragen vanuit de raad werd onderzoek gedaan naar meerdere opties, waaronder het behouden van alle bomen. Dit zou 314.500 euro extra kosten en daarbij zouden er 37 parkeerplaatsen verdwijnen.  Het geld wordt gebruikt om onder andere de bomen te snoeien, natuurstenen banden om de bomen heen te plaatsen en om de kademuur te versterken tegen de worteldruk van de platanen. De kosten voor deze werkzaamheden zijn 32 duizend euro per boom.

GroenLinks denkt dat het verdwijnen van de parkeerplaatsen niet voor problemen zal zorgen aan de Oosthavenkade. Uit het voorstel van GroenLinks blijkt dat gemiddeld veertig procent van de parkeerplaatsen niet gebruikt wordt. Dit baseren zij op een onderzoek naar de parkeerdruk in de gehele stad uit 2021.

‘Politieke achtbaan’

Al bijna drie jaar was Neil Voorburg, fractievoorzitter van GroenLinks, bezig om alle platanen aan de Oosthavenkade te behouden. Een ‘politieke achtbaan’ zegt hij zelf. Tijdens de raadsvergadering was het zover en mocht hij zijn betoog doen voor de 29 bomen. “Het leven van een plataan gaat niet over rozen en al helemaal niet als je aan de Oosthavenkade staat. Aan de ene kant sta je op een schitterende locatie. Letterlijk kleurgevend aan een echte landmark: de haven van Vlaardingen. Aan de andere kant moet je al drie jaar vrezen voor je leven, omdat de kans bestaat dat je omgezaagd wordt.”

‘Verstandig mee omgaan’

Verschillende fracties spraken hun steun uit voor het plan van Voorburg. Toch is er niet alleen maar lof voor het plan om alle bomen te behouden. “Eerst was iedereen tegen bij een motie om de bomen te behouden, want we wilde geen beleid terugdraaien”, aldus Stefanie Solleveld van de PvdA. “Nu is iedereen voor. Als meneer Voorburg zijn zin krijgt komt hij over twee maanden terug dat hij tien platanen erbij wil zetten op de Oosthavenkade. Ik vind dat wij dit uitgebreider moeten bespreken.” Volgens Voorburg was er al lang genoeg ‘geboomd over bomen’ en moest er een knoop worden doorgehakt.

Lichtjes in bomen

Ron Boers van Heel de Stad had zelf ook nog een eigen voorstel over de bomen aan de Oosthavenkade, ze zouden allemaal behouden moeten blijven en verlicht moeten worden. Waar het plan van GroenLinks tot grote steun leidde in de raad gebeurde dit bij het plan van Boers niet. Het plan werd door alle andere raadsleden, op Boers na, verworpen. Fractievoorzitter Molenaar van VV2000/Leefbaar Vlaardingen miste een onderzoek naar de mening van bewoners over de lampjes. “Heeft u wel aan de bewoners gevraagd of zij lichtjes willen voor hun ramen aan de Oosthavenkade?”

 

 

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.