advertentie

Geen opvang voor daklozen in Schiedam: ‘Vallen tussen wal en schip’

De asielzoekers en statushouders hebben hun intrek genomen op het schip aan de Buitenhavenweg. “Fijn, maar wat doen we met alle dakloze mensen in Schiedam nu de winter er weer aankomt?”, vraagt Wim Post zich af.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 14 november 2023 16:25

Post werd getriggerd door het nieuwsbericht over het schip dat vorige week in de media verscheen. “Er is een groep die tussen wal en schip valt, de Oost-Europese daklozen. Die moeten we toch ook verzorgen?” Volgens Post komen veel arbeidsmigranten uit Oost Europa naar Schiedam. “Zodra het uitzendbureau dan geen werk meer heeft, staan die mensen op straat en leiden ze een zwervend leven.”

Het schip wordt betaald door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De gemeente regelt alleen dat er een plek is waar de asielzoekers en statushouders opgevangen kunnen worden. In dit geval is dat dus een schip. “COA kan heel dwingend zijn, deze gemeente heeft een enorme hoeveelheid aan nationaliteiten. Kijk maar in de wijk Oost, daar hebben zes op de tien inwoners een buitenlandse herkomst.”

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat er in Schiedam een aantal plekken voor groepen mensen zijn, die tijdelijk zonder woning zitten. “Aan de Zijlstraat is sinds juli 2020 een locatie in gebruik als flexwoonvoorziening. Daar kunnen acht gezinnen terecht voor een periode van maximaal één jaar. Aan het Jacques Urlusplein in Groenoord zijn sinds begin 2021 33 woningen die beschikbaar zijn voor studenten en reguliere spoedzoekers”, zegt de gemeente. “Schiedam kent ook een woonvoorziening op de Westvest waar mensen wonen die uit De Elementen komen.” De Elementen in Vlaardingen is een dak- en thuislozenopvang voor tijdelijke nachtopvang en begeleiding voor volwassenen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Post zegt dat dit niks verandert aan deze zaak. “Dat is voor Nederlanders en niet voor mensen die uitgeprocedeerd zijn.” Post wil dat er een opvang komt voor deze groep mensen. “Vergis je niet, de zorg kost veel, maar justitie kost nog veel meer.”

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN