advertentie

De vergeten bunker in de Gorzen: ‘Dan was je net thuis en dan ging het luchtalarm weer’

De 40-jarige Michael Hartmann speelde erin als kind en de 85-jarige Ria Buckers moest er als kind schuilen voor de bommen. Op het Rozenburgerplein in Schiedam-Zuid bevond zich vroeger een bunker waar de Gorzenezen tijdens de Tweede Wereldoorlog in moesten schuilen. 

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

dinsdag 14 november 2023 16:34

Buckers was twee jaar oud toen de oorlog uitbrak, maar kan zich het einde van de oorlog nog wel herinneren. “In de straat waar ik woonde, de Nieuwe Maasstraat, zaten Duitsers gestationeerd.” Ook vertelt ze dat het luchtalarm geregeld afging. “De geallieerden wilde Wilton Feijenoord bombarderen, maar zagen niet zo goed waar dat ophield.”

‘Het stonk vreselijk naar urine’

Als het luchtalarm afging rende Ria naar de schuilkelder op het Rozenburgerplein. “Het was een hele kille bedoeling daar beneden. Het was allemaal beton en het stonk er vreselijk naar urine. Als er veel vliegtuigen waren dan zat je er wel een poosje. Soms was je net thuis en dan kwamen de vliegtuigen terug en moest je er weer in.”

Wat er na de oorlog met de schuilkelder is gebeurd weet Ria niet zo goed. “Ze hebben het pleintje wel geëgaliseerd want je zag vroeger een heuveltje en dat was het dak van de bunker.” Ruim 40 jaar later speelde Michael Hartmann als klein jongetje op het pleintje en ontdekte hij met zijn vriendjes de bunker. Eens in de zoveel tijd denkt Hartmann weer aan deze ontdekking. Hij besloot hierover een bericht te plaatsen op Facebook en was blij toen Ria reageerde. “Ik vind het belangrijk dat dit soort verhalen worden vertelt en gedigitaliseerd.” Ria is het met Hartmann eens. “Ik was aan het einde van de oorlog nog een klein meisje en weet nog wel anekdotes, maar wie vertelt het als ik er niet meer ben?”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN