advertentie

Wethouder vraagt financiële steun gemeenteraad voor aardgasvrij maken van Drevenbuurt: ‘Anders wel heel ingewikkeld’

Op een regenachtige avond stroomt de St.-Jozefmavo vol met bewoners van de Drevenbuurt. Een nieuwe bijeenkomst waarbij alle vragen gesteld konden worden over het aardgasvrij maken van de buurt. Sommige bewoners zijn gerustgesteld, terwijl andere bewoners hun zorgen alleen maar zien toenemen. Voor de gemeente is er in ieder geval nog genoeg werk aan de winkel.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 15 november 2023 13:00

“Ik was blij verrast met de constructieve houding van de bewoners”, aldus wethouder Kegel. “Met stip op één stond dat de bewoners onvoldoende wisten wat ‘betaalbaar’ precies betekent. Daarom hebben sommige bewoners ook niet gestemd.” Kegel doelt hiermee op de stemweek waarbij de benodigde 400 stemmen niet werd gehaald.

‘Ik zie het hele plan niet zitten’

Vanuit de bewoners zijn wisselende geluiden te horen. “Ik heb na vanavond iets meer vertrouwen gekregen, ik heb serieus de indruk dat er geluisterd wordt”, zegt een positieve bewoner. “Wij zijn vereerd om als eerste van Vlaardingen het dubbele te mogen betalen”, stelt een andere bewoner sarcastisch. “Ik zie het hele plan niet zitten. In Rotterdam en Rhoon proberen ze van het warmtenet af te komen omdat het drie keer zo duur is.” Ontevreden bewoners hebben ook een petitie ingediend die volgens wethouder Kegel serieus wordt meegenomen in gesprekken met de gemeenteraad.

Gemeenteraad aan zet

Wethouder Kegel wil in januari in gesprek met de gemeenteraad over de zorgen van de bewoners. Hierbij moet ook gekeken worden of de gemeenteraad over een half jaar extra geld beschikbaar wilt stellen om de kosten te drukken voor de bewoners. “Anders wordt het wel heel ingewikkeld om in 2032 een betaalbare manier van verwarmen te realiseren”, volgens de wethouder. “In het coalitieakkoord is deze opdracht aan mij als wethouder gegeven. De opdracht aan de gemeenteraad gaat dan wel zijn: als u dat dan wil, hoe moeten wij dat dan gaan regelen?”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.