advertentie

Voor de achtste keer hoogwater in veertien dagen: ‘Hij is vandaag wel lekker hoog ja’

Het is al de achtste keer in november dat de Nieuwe Maas buiten zijn oevers treedt langs de Oost- en Westhavenkade. Binnen twee jaar starten de werkzaamheden dit het gebied moeten beschermen tegen deze overstromingen. Dit zal worden gedaan door een muur van 120 centimeter hoog te plaatsen langs de kades. Maar tot die tijd zijn kaplaarzen nog steeds aan te raden bij hoogwater.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 15 november 2023 17:20

De kans op overstroming schrikt mensen niet af om een kijkje te nemen bij het natuurverschijnsel. Eén Vlaardinger besluit zelfs zijn hengel uit te gooien om een visje te vangen in de Nieuwe Maas. “Ik heb mijn pak aangetrokken. Die kan tegen de wind en regen. Het is allemaal daarvoor bestemd, dus we gaan er gewoon voor”, vertelt de visser terwijl de harde wind grote golven veroorzaakt langs de kade.  

Waar de visser geen last heeft van het onstuimige weer is dat voor de bedrijven in het gebied wel anders. “Het overstroomt hier een paar keer per jaar. Bedrijven moeten dan tijdig de zandzakken voor de deur zetten en zorgen dat mensen hun auto’s weghalen, anders wordt het een naar gedoe. Hij is vandaag wel lekker hoog ja”, aldus een medewerker van een bedrijf aan de Oosthavenkade.

In juni presenteerde de gemeente een plan om een muur van 120 centimeter hoog te plaatsen langs de kades in het hoogwatergebied. Toch zullen ondergelopen kades voorlopig nog de norm blijven bij hoogwater, want de gemeente verwacht in 2025 pas te starten met de uitvoering van het plan.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.