advertentie

Hackers weten site gemeente Vlaardingen weer plat te leggen 

De site van de gemeente Vlaardingen is niet bereikbaar. Sinds het begin van de middag is vlaardingen.nl uit de lucht door een DDoS-aanval. 

Hackers weten site gemeente Vlaardingen weer plat te leggen 
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 16 november 2023 19:27

Het is niet de eerste keer dat de gemeente getroffen wordt door een DDoS-aanval. In augustus werd de site voor het laatst getroffen, toen door pro-Russische hackers. Bij een DDoS-aanval komt er op één moment heel veel webverkeer naar de site, waardoor deze overbelast raakt. 

Bij het openen van de site komt een contactpagina naar voren met het bericht “Helaas is onze site slecht bereikbaar.” Op de pagina zijn onder andere contactgegevens van de gemeente en wijkteams terug te vinden. Verder is de site offline.

DDoS

De gemeente laat eerder op de middag aan Omroep Vlaardingen weten dat de site offline is door een grote drukte aan internetverkeer. Later op de dag blijkt de gemeente toch getroffen door een DDoS-aanval. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er al de hele dag hard gewerkt aan een oplossing van de problemen. Zo werden eerst buitenlandse internetadressen geblokkeerd, waardoor de hackers het systeem niet meer konden aanvallen. Het had effect en de site kwam weer online. 

Niet voor lang 

Volgens de woordvoerder hadden de hackers het snel door en wisten zij met Nederlandse internetverbindingen de site opnieuw plat te leggen. Op dit moment wordt er volgens de gemeente hard gewerkt aan de oplossing. Wanneer de problemen verholpen zijn is nog niet bekend.