advertentie

Waarom preventief fouilleren? ‘Helaas levert het genoeg op’

Bij preventief fouilleren worden willekeurige personen gecontroleerd op wapens of verboden middelen. Volgens burgemeester Bert Wijbenga is het een belangrijk onderdeel van het beleid om de Vlaardingse veiligheid te bevorderen. “Je ziet in de cijfers dat het helaas iedere keer bewezen wordt dat deze acties niet voor niets gedaan worden.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 21 november 2023 14:58

De mensen die preventief worden gefouilleerd worden willekeurig uitgekozen zonder te beoordelen op uiterlijk of andere kenmerken. Tarik Topcu, sectorhoofd van Politie Rijnmond Noord, legt uit waar wel op kan worden geselecteerd. “We kunnen bijvoorbeeld kiezen om iedere vijfde passant te fouilleren. Dat kan dus ook een oud vrouwtje van tachtig achter een rollator zijn als zij de vijfde passant is.”

Veiligheidsrisicogebied

Een preventief fouilleeractie mag alleen plaatsvinden in een aangewezen veiligheidsrisicogebied. Een groot deel van het woongebied van Vlaardingen is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. “Soms zijn er partijen die zeggen: ‘maak van heel Vlaardingen een veiligheidsrisicogebied’. Dat vind ik iets te heftig”, aldus de burgemeester. “Je komt snel tot een gebied wat een groot deel van Vlaardingen raakt. Als die grenzen niet door de praktijk bewezen zijn zullen we over die grenzen in de ‘driehoek’ spreken.”
De veiligheidsrisicogebieden in Vlaardingen.

7

De veiligheidsrisicogebieden in Vlaardingen.

Iedere keer beet

“Helaas levert preventief fouilleren genoeg op”, aldus Wijbenga. De burgemeester legt ook uit hoe preventief fouilleren gezien kan worden binnen het gehele beleid rondom veiligheid. “Dit is niet een op zichzelf losstaand iets, anders zou ik er ook geen voorstander van zijn. Dit is iets van de middellange termijn, we moeten dit een paar jaren doen.” Wijbenga ziet ook dat mensen wapens bij zich hebben voor hun eigen veiligheid. “Sommigen voelen zich safer met iets op zak. Dat is wel een hele goede boodschap aan politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester.”
Tijdens een preventief fouilleeractie zijn afgelopen vrijdag 43 mensen gefouilleerd. Hier zijn drie messen, een hakbijl en een lachgastank aangetroffen.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.