advertentie

Liveblog: PVV ook in Schiedam de winnaar

Woensdag 22 november waren de Tweede Kamerverkiezingen en in dit verkiezingsblog houden we je op de hoogte van alle Schiedamse ontwikkelingen. Er kon in Schiedam op 32 plekken gestemd worden.

Liveblog: PVV ook in Schiedam de winnaar
Foto: SCHIE
redactie

door redactie

woensdag 22 november 2023 21:00

De Stem van Schiedam: Wat vindt u van de verkiezingsuitslag?

 

Iedereen heeft het erover: de PVV wint de Tweede Kamerverkiezingen met maar liefst 37 zetels. “Ik had het wel verwacht”, zegt een van de Schiedammers. “Nederland was toe aan iets nieuws.”

Heerlijk wakker geworden of toch met een kater? Zo stonden de Schiedamse raadsleden vanochtend op

 

De gemeenteraadsleden uit Schiedam brachten tijdens de Tweede Kamerverkiezingen hun stem uit. Daarna wachtten de meeste van hen gespannen de uitslag af. Met de overwinning van de PVV was alleen niet iedereen van de raad het eens.

Schiedamse uitslag Tweede Kamerverkiezingen was pas laat bekend 'door extreme drukte'

 

Alle stemmen in Schiedam zijn geteld en de uitslag is bekend. Schiedam was vanochtend nog de enige gemeente in Zuid-Holland waarvan het tellen nog niet was afgerond. Dat is opvallend want de opkomst was lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en 2017.

PVV ook in Schiedam de grootste

Ook in Schiedam heeft de PVV het grootste deel van de stemmen gekregen. 28,5% van de Schiedamse stemmen zijn naar de partij van Geert Wilders gegaan. De uitslag in Schiedam liet lang op zich wachten. In de rest van Nederland laten alleen de gemeentes West-Betuwe, Huizen en Valkenburg aan de Geul langer op zich wachten.

2023 11 23

Wethouder Ergin hoogstwaarschijnlijk de Tweede Kamer in, ‘maar enorm geschrokken van de grootste partij’

4d5830f6e7b76fbff6322338d356ff07 XL

De kans is groot dat Schiedam een wethouder verliest aan de Tweede Kamer. In de exitpoll staat DENK op drie zetels, met Doğukan Ergin op plek twee. “Maar ik wil de definitieve uitslag afwachten voordat ik je felicitaties aanneem” zegt Ergin aan de telefoon.

    > lees hier verder

Stembureau’s dicht, containers van het slot en tellen maar!

De kiezer heeft met het rode potlood het werk gedaan, maar voor de tellers is het harde werk pas net begonnen. Tot de late en misschien zelfs vroege uurtjes zullen ze in Schiedam doortellen. “Met deze groep mensen is het tot het bittere eind.”

Telling stembureau Frans Halsplein verhuist naar Stadserf

Er kan niet worden geteld op stemlocatie 9, de gymzaal aan het Frans Halsplein 33, laat de gemeente Schiedam weten. 'Daarom schorst de voorzitter van het stembureau daar de zitting na de sluiting van het stembureau op grond van artikel J. 38 van de Kieswet.
Op last van de burgemeester worden de stembussen verzegeld overgebracht naar het Stadserf 1. Vervolgens hervat de voorzitter de zitting van het stembureau en start de (openbare) telling in de Hagazaal.'

Een dag achter de schermen bij een stembureau

Voor de meeste mensen is het enkel een rood bolletje inkleuren op het stemformulier tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, maar voor voorzitters en vrijwilligers bij de stembureaus begint de dag al vroeg. Één van die voorzitters is Paulus Kerpels. Om 06:30 uur ging Paulus al de deur uit op weg naar het stembureau in basisschool De Klinker.

Sinterklaas brengt zijn stem uit

 Een paar maanden geleden mocht hij in Madrid stemmen tijdens de Spaanse verkiezingen. Vandaag was het de beurt aan Schiedam. Sinterklaas heeft ook zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. “Het is heel belangrijk en een groot goed.”

DENK grootste partij bij Jongerenverkiezingen 

IMG 20231122 WA0092

Foto: Kleine Ambassade

Vandaag brachten ook 4.228 kinderen en jongeren van ruim 50 scholen hun stem uit tijdens de Jongerenverkiezingen in Schiedam en Vlaardingen. Ook 72 groepen 7 en 8 en 14 klassen van het voortgezet onderwijs deden aan de verkiezing, die was georganiseerd door de Kleine Ambassade.

De kinderen brachten hun stem uit bij pop-upstembureaus op school. In de dagen voorafgaand aan de verkiezingen bereidden de leerlingen zich voor aan de hand van een speciaal ontwikkelde verkiezingskrant en stemwijzer. De thema’s die hierin worden behandeld, zijn door kinderen en jongeren bepaald. Een kinder- en jongerenredactie interviewde kandidaat-Kamerleden over hoe hun partijen denken over die thema’s en vertaalden deze naar de krant. Door de stappen van de stemwijzer te doorlopen, ontdekten kinderen en jongeren welke partijen bij hun mening past. 

2023 11 22 2

Afbeelding: Kleine Ambassade

DENK werd de grootste met 18,4 procent van stemmen. Gevolgd door VVD met 12,7 procent van de stemmen en PVV met 11,6 procent van de stemmen. D66 en BBB maken de top 5 compleet met 9,5 procent van de stemmen. 

‘Breng je stem uit, dan heb je recht van spreken’

Het is verkiezingsdag! Schiedammers brengen vandaag hun stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. Burgemeester Jules Bijl deed dat vanmiddag op het Stadskantoor. “Breng je stem uit, dan heb je recht van spreken.”

Deze keer geen tent, maar stemmen kan wel op Schiedam Centrum

Schiedammers die met de metro of trein op pad gaan vandaag kunnen weer op station Schiedam Centrum stemmen. In tegenstelling tot andere verkiezingen staat er deze keer geen tent voor de deur, dus is het misschien even zoeken.

Opkomst 15:00 uur

De opkomst in Schiedam was om 15.00 uur 33,5 procent, meldt de gemeente op X.

Wethouder stemt 'in mooiste stad van Nederland'

Wethouder Ergin (Denk) maakt zelf kans om in de Tweede Kamer te komen, hij staat op plek twee voor Denk. In de laatste peilingen staat Denk op zo'n vier zetels.
Ergin stemde op de lijsttrekker van Denk: Stephan van Baarle.

2023 11 22 1

Extra tellers nodig

20231122 120938.mp4.00 00 00 00.Still001

Foto: SCHIE

Bij een aantal stembureaus is het volgens de gemeente rond 14:00 uur erg druk. Na 21.00 uur zijn daar dus veel stemmen te tellen. 'Wil je ons daarbij helpen? We kunnen nog extra tellers gebruiken! Je krijgt een vergoeding van 40 euro. Aanmelden kan door te bellen met de verkiezingslijn 010-219 1800.'

Schiedams raadslid Youri Volkman

231122 raadslid yourivolkman 42

Raadslid Youri Volkman van de Schiedamse VVD staat op de landelijke lijst. De ondernemer staat op nummer 42. De Schiedammer ontvangt op sociale media veel steun. Ook mederaadslid Sabrina Timmers deelt openlijk op Facebook waar haar stem naar toe gaat. ''Ik stem op deze ondernemer, sportman en Schiedammer. Een liberaal, lekkere nuchtere jonge vent die denkt in mogelijkheden. @yourivolkmann #nummer42''

Opkomst 11:00 uur

20231122 133050.mp4.00 00 00 00.Still001

Foto: SCHIE

De opkomst in Schiedam was om 11.00 uur 14,3 procent, meldt de gemeente op X. 'De stembureaus zijn nog tot 21.00 uur open. Kom je vanmiddag stemmen? Dan ben je de drukte van vanavond voor!'

Waar zijn de Stembureaus?

Schermafbeelding 2023 11 22 110448

Afbeelding: Gemeente Schiedam

De Gemeente Schiedam hoopt op een hoge opkomst vandaag. Om het stemmen gemakkelijker te maken heeft de gemeente in kaart gebracht waar alle 32 stembureaus in Schiedam zich bevinden. " In de avond is het vaak drukker dan in de ochtend of overdag. Dus als je er niet van houdt om in de rij te staan, kom dan eens lekker vroeg stemmen!", aldus Gemeente Schiedam.

Oeps! Verkeerd stembureau

Schermafbeelding 2023 11 22 111919

Afbeelding: X

Deze Rotterdammer begon zijn dag iets minder goed, want hij is naar een stembureau in Schiedam gegaan. Wij begrijpen dat stemmen in Schiedam veel leuker is, maar hopen dat hij de weg naar een Rotterdams stembureau heeft gevonden!

7:30 uur: stembureau op basisschool De Klinker geopend

foto Paulus

Foto: SCHIE

In basisschool De Klinker in Schiedam-Noord bevindt zich ook dit jaar weer een stembureau. Voorzitter Paulus Kerpels liet vanochtend de eerste Schiedammers binnen om te stemmen. "Het is hier altijd erg druk dus hebben ze de gymzaal verdeeld in twee aparte stemlokalen."

Voorbereidingen

Twee dagen lang is er hard gewerkt om de stembureaus in Schiedam klaar te maken voor vandaag. “Er zijn vandaag 680 mensen op de been om de stemlocaties te bemannen en gisteren zijn ook veel mensen in de weer om de locaties op te bouwen”, vertelt Jacqueline Jansen, manager Dienstverlening van het Klant Contact Centrum.