advertentie

Schiedamse uitslag Tweede Kamerverkiezingen was pas laat bekend 'door extreme drukte'

Alle stemmen in Schiedam zijn geteld en de uitslag is bekend. Schiedam was vanochtend nog de enige gemeente in Zuid-Holland waarvan het tellen nog niet was afgerond. Dat is opvallend want de opkomst was lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en 2017. De PVV is uiteindelijk de grootste geworden in Schiedam met bijna dertig procent van de stemmen.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

donderdag 23 november 2023 16:09

“We hadden gisteren een aantal locaties waar het veel drukker was dan we verwacht hadden”, zegt Jacqueline Jansen, manager Dienstverlening van het Klant Contact Centrum. Dat is opvallend want de opkomst van 67,5 % nu is beduidend lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 (72,03 %).

“Het is gisteravond half vijf geworden voordat de mensen naar huis konden. Er waren een aantal stembureaus die het sneltellen niet hadden doorgegeven, waardoor we vanochtend pas bij die gegevens konden.” zegt Jansen.

De opkomst in Schiedam van 67,5 % is volgens de gemeente 'iets onder het landelijke gemiddelde' (die was 77,8 %). " Er is geprobeerd rekening te houden met de drukte. Zo zijn er twee stemlocaties in Sveaparken. Maar mensen kozen eenmaal vaker voor de ene locatie dan voor de andere, waardoor het verschil in het aantal uitgebrachte stemmen stemmen tussen de locaties rond de duizend lag. We hebben wel bordjes geplaatst dat er nog een stembureau in de buurt was tijdens de drukte, maar toen hadden de meeste al gestemd".

Stemmentellers te kort

Terwijl de Tweede Kamerverkiezingen al bezig waren deed de Gemeente Schiedam nog een laatste oproep voor extra stemmentellers. “We hadden voor iedere locatie één telstraat ingericht op basis van de verwachte opkomst, maar er waren dus twee of drie locaties waar het extreem druk was dus hebben we daar een extra telstraat bij gezet.”

 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN