advertentie
  • Vlaardingen

Duizend jaar oude Vlaardinger in het Rijksmuseum van Oudheden

Schoenzolen, een fluit en een boomkistman. Deze duizend jaar oude Vlaardingse objecten zijn te zien in de tentoonstelling ‘Het jaar 1000 – Nederland in de Ottoonse wereld’. In het Rijksmuseum van Oudheden wordt een periode van 200 jaar uitgelicht, binnen deze periode speelde Vlaardingen een belangrijke rol volgens Annemarieke Willemsen, conservator van de tentoonstelling.

Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

maandag 27 november 2023 16:21

Binnen de tentoonstelling zijn tien vondsten uit Vlaardingen terug te vinden, toch is er naast deze voorwerpen een groter verhaal dat naar voren komt over de stad. “Vlaardingen behoorde tot de provincie Frisia, dat gebied is veel groter dan huidig Friesland en loopt van het noorden van Groningen, via de kuststrook tot aan Vlaardingen toe”, vertelt Willemsen terwijl ze naar de Vlaardingse vondsten kijkt. “In dit gebied werd Oud Fries gesproken. In de tiende en elfde eeuw werd hier langzaam Oudnederlands dominant. Dus het lijkt erop dat mensen er in deze tijd steeds minder Fries zijn gaan voelen.”

Boomkistman

Het grootste Vlaardingse object binnen de tentoonstelling is de boomkistman, een skelet dat in een uitgeholde boom ligt. Het skelet werd ongeveer twintig jaar geleden gevonden aan de Vlaardingse Markt. Vanuit het skelet werd achterhaald wie de boomkistman duizend jaar geleden was. “Uit het DNA van de boomkistman bleek dat hij uit Engeland kwam. Hij woonde aan de overkant van de rivier, maar heeft wel nakomelingen gehad in Overschie,” geeft Willemsen aan.

Volgens Annemarieke Willemsen is het niet het laatste wat uit het jaar duizend in Vlaardingen gevonden wordt. “Vlaardingen heeft een stadsarcheoloog. Als er wat gebeurd in de stad is hij erbij om te kijken of er wat op te graven valt. Dus het ligt voor de hand dat we vaker dingen uit deze periode zullen vinden in Vlaardingen.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.