advertentie

Berry kloont een leger aan mini Vlaardingers

3D kunstenaar Berry Gelderblom maakt met een zelfgemaakte installatie 3D scans van bekende Vlaardingers. Vanuit deze scans maakt Berry geprinte 3D poppetjes van iets meer dan 10 centimeter gro

Berry kloont een leger aan mini Vlaardingers
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 27 november 2023 16:30

De eerste persoon van de avond neemt plaats op de kruk, die op een draaiend platform staat. “Het is natuurlijk een beetje zelfknutselwerk, maar het werkt”, vertelt de kunstenaar. Om de scan volledig te maken draait het gehele platform om de persoon heen.  Na enkele minuten verschijnt er een digitale scan op het beeldscherm van Gelderblom, waarbij elk detail van de persoon te zien is.

André Pronk en Leo IJdo

Berry scande al zeven bekende Vlaardingers in, waaronder regisseur Eric van der Ende en Jaco van Heijst, die clown is bij de Mikkies. Twee van de meest bijzondere waren André Pronk en Leo IJdo voor Gelderblom. “Op filmpjes zie je André Pronk altijd als een extravert iemand. Hier was hij gewoon een rustige en aardige man.”  Aan Leo IJdo heeft de kunstenaar ook goede herinneringen. “De nachtburgemeester van Vlaardingen is echt een bijzondere man met een bijzonder uiterlijk.”

Gelderblom verloor afgelopen jaar zijn schoonvader, om hem te herdenken scande hij hem in en maakte er een beeldje van. “Als je iemand in 3D ziet is dat toch anders, je ziet de zijkant, de achterkant en de houding. Een fotolens vervormt wel eens iets, maar dit is exact zoals het is”, zegt de kunstenaar als hij op zijn zelfgemaakte scaninstallatie zit.

 

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.