advertentie
  • Schiedam
  • 112

Auto-inbrekers weten Schiedam goed te vinden: een kwart meer auto-inbraken dan vorig jaar

Schiedam is geliefder geworden onder auto-inbrekers. Per duizend auto’s werd er in 2023 in 14 auto’s ingebroken zo becijfert Independer op basis van politiecijfers. Alleen Rotterdam doet het slechter. In totaal braken dieven in 451 keer bij auto’s in Schiedam in dit jaar. Dat is flink meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werd er 354 keer ingebroken van januari tot en met oktober. In totaal telt Schiedam 31.893 auto's.

foto ter illustratie
foto ter illustratie | Canva
Philip van Es

door Philip van Es

maandag 27 november 2023 16:50

Opvallend is dat er dit jaar in juni en juli veel meer werd ingebroken in auto’s dan een jaar geleden. Toen kreeg de politie maximaal 28 meldingen in een maand, in juni en juli van dit jaar waren minimaal 47 auto's doelwit per maand.

In totaal word er 27 procent meer ingebroken in auto’s dan een jaar geleden. En met de totaal cijfers staat Schiedam hoog in de lijst van risico op een auto-inbraak. Alleen in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven wordt een auto vaker onrechtmatig opengebroken dan in Schiedam.

 

Slechter dan de buren

Opvallend is dat buurgemeente Vlaardingen juist met een daling te maken heeft. Daar vonden in 2022 van januari tot en met oktober 186 inbraken plaats, dit jaar zijn dat er nog maar 134.

Met de stijging in het aantal inbraken dreigt Schiedam terug te vallen op het auto inbraakniveau van tussen 2017 en 2020. Toen werd er ook steeds minimaal 475 keer ingebroken in auto’s. In 2021 was er voor het eerst een forse daling te zien. Toen werd er ‘slechts’ een ruitje 367 van een auto ingetikt.

Schrikbarend is ook dat Schiedam nu al meer auto-inbraken te verduren heeft gehad dan het gehele vorig jaar. En dan heeft 2023 nog de donkerste maanden voor de boeg.