advertentie

De kogel is door de Grote Kerk Vlaardingen: van preken naar lezen

Ooit misschien wel het drukste gebouw van Vlaardingen is nu al bijna een jaar angstvallig leeg: de Grote Kerk aan de Markt.  Het gebouw moet een nieuwe bestemming krijgen, namelijk een bibliotheek met ook horeca en een grote gemeenschappelijke ruimte. Alle betrokken partijen zijn tot nu toe enthousiast. “Dit biedt heel veel kansen voor de bibliotheek en voor de stad.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 28 november 2023 15:50

“De Protestantse Gemeente kon het gebouw niet meer onderhouden”, vertelt Martijn Bok, directeur van Stadsherstel Maassteden. “Heel snel kwam het verhaal naar boven van Bibliotheek de Plataan. Dat gaf ons één hele stevige poot voor de toekomstige invulling.” Adjunct-directeur van de bibliotheek, Marian Klaren, is enthousiast. “Ons huidige gebouw voldoet niet meer. De plannen die er liggen, zijn echt super. Daar wordt je heel blij van.”

Volgens Bok moet de Grote Kerk de ‘huiskamer van de stad’ worden. Er komen onder andere kantoren, vergaderruimtes en horeca. Bovendien blijft de kerk te gebruiken voor evenementen als de uitreiking van de Geuzenpenning en orgelconcerten. Met dat laatste is Ben van der Velde, voorzitter van de Stichting Van Peteghem-orgel Vlaardingen, content. “We maakten ons eerst echt zorgen om de akoestiek en de luchtvochtigheid. We zijn erg blij met de gesprekken die er zijn geweest. We zijn het er allemaal over eens dat dit orgel behouden en bespeelbaar moet blijven.”

Vught, Mechelen en Schiedam

In Vlaardingen proberen ze niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn werkbezoeken geweest in onder andere Vught en Mechelen, waar kerken ook zijn omgevormd tot bibliotheken. “Als je dat ziet dan krijg je echt de kriebels. Je krijgt er zin in”, aldus Klaren. Ook houdt Vlaardingse bibliotheek nauw contact met de buren in Schiedam, waar de bibliotheek ook gevestigd is in een historisch pand: de Korenbeurs.

Volgens Bok is Stadsherstel Maassteden nu druk bezig met het sluiten van contracten en het maken van ontwerpen. Maar dat leidt niet tot een razendsnelle opening. “Verwacht niet dat het aankomende zomer open gaat. Het kan zeker wel anderhalf tot twee jaar duren. Maar we doen ons best om het zo snel mogelijk te doen. Dat is voor iedereen van belang.”

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.