advertentie

Hoe een hotelovernachting veranderde in een potje fietsgooien, een steekpartij en twaalf hechtingen in één hand

Op 14 september vindt er een gevecht plaats bij metrostation Vlaardingen Oost. De 42-jarige Aboubaker K. wordt met een fiets op de borst tegen de grond aangedrukt  door een andere man. Nadat de politie de twee uit elkaar haalt zijn er twee dingen duidelijk, Kyan heeft een  bebloede hand en er wordt een mes gevonden in een plantenbak rond het station. Aboubaker ontkent te hebben gestoken, terwijl Kyan* direct na het voorval aan de politie verklaart juist wel gestoken te zijn door de geboren Somaliër, maar wat gebeurde er echt op 14 september?

Hoe een hotelovernachting veranderde in een potje fietsgooien, een steekpartij en twaalf hechtingen in één hand
Foto: Omroep Vlaardingen
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 30 november 2023 15:54

Aboubaker en Kyan zijn geen vreemden van elkaar. De twee deelden een hotelkamer in het nabijgelegen hotel. Zij sliepen daar, omdat ze beiden geschorst waren van de daklozenopvang. Ze zouden er vijf dagen verblijven, maar op dag drie sloeg de sfeer om. In de rechtbank verklaart Aboubaker dat hij samen met Kyan iets op de parkeerplaats aan het drinken was en dat zijn metgezel eten zou gaan halen, maar dit niet ‘tijdig’ deed. “Hij ging schreeuwen en wilde een scène zetten”, verklaart Aboubaker in de rechtbank.

Het schreeuwen sloeg om naar vechten. In de schermutseling zou Aboubaker volgens het Openbaar Ministerie (OM) naar de hals van Kyan hebben gestoken met een mes. Aboubaker zou het steakmes van het hotel naar de hals van Kyan hebben gemikt. Het slachtoffer wist het mes met zijn hand af te weren, waardoor het een grote snee in hand van Kyan achterliet.

‘Koelie shit’

Na het incident bij het hotel zegt de verdachte naar het metrostation toegelopen te zijn. Tijdens de 400 meter lange wandeling zegt hij achtervolgd te zijn door Kyan. De geboren Somaliër zegt zich op dat moment onveilig te hebben gevoeld. “Het was koelie shit, hij wilde mij gewoon neuken.”

Het plein voor het metrostation werd na de achtervolging het tweede strijdtoneel tussen Aboubaker en Kyan. Over en weer zou er naar elkaar geschreeuwd zijn. “Wil je me steken, wil je me steken”, heeft Kyan volgens een kind, die op de nabijgelegen school zit, gezegd. “Kyan ik heb alles voor jou gedaan”, zou geschreeuwd zijn door Aboubaker.

Het bleef niet bij vechten met messen en vuisten, maar er kwamen ook fietsen in het spel. Toen de politie aankwam lag Aboubaker onder een fiets. De tweewieler was door Kyan uit de fietsenstalling getrokken en tegen Aboubaker aangegooid. Hierna is hij op Aboubaker gaan zitten met de fiets, totdat de politie de twee uit elkaar haalde.

De schade: twaalf hechtingen in Kyan's hand. Nadat het ambulancepersoneel de twee had opgelapt werden ze beiden in hechtenis genomen. Uiteindelijk bleef Aboubaker zes nachten vastzitten, waarna hij werd vrijgelaten door de politie.

“Ik heb geen enkel moment een mes in mijn hand gehad”, verklaart K. schouderophalend in de rechtbank. De verklaring van K. staat volgens de rechter haaks op alle verklaringen en camerabeelden. Zo zou een getuige hem met een ‘puntig voorwerp’ hebben gezien.

 

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.

25 kantjes strafblad

Aboubaker is geen onbekende in de rechtbank, volgens de rechter heeft hij een lang strafblad, van wel 25 pagina’s. Hij zegt dat dat komt door zijn verleden als dakloze. “Op straat heb je meer ellende, je zit in eenzelfde kring.” De 42-jarige zegt dat het nu beter met hem gaat. “Het gaat beter met mij, ik heb drie jaar lang alleen maar opstapeling gehad”, zegt Aboubaker tegen de rechter.  Hij zou sinds kort een eigen woning hebben, vrijwilligerswerk doen en in de schuldsanering zitten. “Zonder woning ben je niks, dat is de basis”, vertelt Aboubaker. Later vult zijn advocaat dit aan. “Dit houdt mijn cliënt op het goede pad.”

Het OM eist vier maanden celstraf tegen Aboubaker, op basis van poging tot zware mishandeling.

De uitspraak

De rechter gaat niet mee in het verhaal van Aboubaker. Volgens de rechter zou er veel ‘overtuigend bewijs’ zijn en is de schade, die het slachtoffer heeft opgelopen, fors. De rechter gaat daarom mee in de strafeis van vier maanden onvoorwaardelijke celstraf.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.