advertentie

Jelle mishandelt vijf keer, steelt twee fietsen en een deurbel, maar het ligt allemaal niet aan hem

Maar liefst vijf mishandelingen, twee vernielingen, drie diefstallen, een inbraakpoging, verzet met geweld, bedreiging, belediging en het overtreden van een gebiedsverbod heeft Schiedammer Jelle op zijn kerfstok volgens het Openbaar Ministerie. De 26-jarige man moest bij de rechter uitleggen hoe het kan dat hij verdacht wordt van vijftien feiten. “Tja, ik moet ook veranderen.”

Jelle mishandelt vijf keer, steelt twee fietsen en een deurbel, maar het ligt allemaal niet aan hem
Foto ter illustratie | Canva
redactie

door redactie

donderdag 30 november 2023 15:15

Monter zit Jelle te luisteren naar de serie feiten waarvan de Officier van Justitie hem verdenkt. Als de rechters de feiten stuk voor stuk met Jelle doorlopen komt er bij bijna ieder feit wel een verklaring waarom het niet aan hem ligt. Zo was hij op 17 april 2022 niet aan het inbreken in een huis in Vlaardingen. “Ik was onder invloed van GHB en wilde slapen.” Maar Jelle had daar ook de ringdeurbel van de bewoner gesloopt. “Daar was ik tegenaan gevallen, maar ik heb het kapje van die deurbel door de brievenbus gedaan.”

Dat is overigens niet Jelle’s enige aanvaring met een videodeurbel. Iets meer dan een jaar later trekt hij namelijk bij de buurman de videodeurbel van de voordeur af.  “Dat was omdat ik vond dat mijn privacy geschonden werd”, zegt hij daarover in de rechtszaal. Bij de politie verklaarde Jelle het wat kleurrijker. “Deze mensen zijn flikkers, je mag alleen een videodeurbel in je tuin gebruiken om daar de boel te filmen.” Maar Jelle heeft de deurbel nog bij een vriend liggen en wil die best teruggeven. Ook een diefstal van loodslabben van een dak aan de Boterstraat in Schiedam heeft hij niet op zijn geweten bezweert hij. “Ben nooit op dat dak geweest.”

Grand Theft Fiets

Bij de diefstallen van twee fietsen is Jelle iets toegeeflijker. Zo stal hij in juni 2022 een fiets uit een gemeenschappelijke berging in Vlaardingen. Het slachtoffer sprak tijdens de rechtszaak uit dat ze nog steeds erg met de zaak zit. “Ik had heel hard gespaard en gewerkt voor deze fiets. Dus ik ben heel erg teleurgesteld.” En voor het eerst in de zaak toont Jelle een fractie berouw: “Ik vind het spijtig voor deze mevrouw. Maar ik had niet echt een keuze omdat het niet zo goed met mij ging. Maar ik ben bereid om de kosten die deze mevrouw gemaakt heeft te vergoeden.”

Ontwerp zonder titel1
Foto ter illustratie | Canva

Bij een andere fietsendiefstal ging het er een stuk gewelddadiger aan toe. Het doet zelfs een beetje denken aan het computerspel GTA, waarin de speler met geweld voertuigen kan stelen. In Schiedam sloeg hij Marko* finaal in elkaar. Een getuige zegt daarover: “Hij stond ‘m echt af te tuigen.” Marko zat op een bankje te wachten om een meisje dat hem nog geld moest betalen. Toen kwam Jelle langs en sloeg de man in elkaar en stal zijn fiets. Later belde hij Marko terwijl hij door agenten werd thuisgebracht. Volgens Jelle had hij Marko in elkaar geslagen omdat die aan de dochter van een vriend van hem had gezeten. Tegen de rechter zegt Jelle dat hij het incident zich niet meer kan herinneren.

Geweld tegen ex-vriendinnen

En in de week van Orange the World, een internationale week tegen geweld tegen vrouwen, kwam naar voren dat Jelle het niet zo op zijn (ex-)vriendinnen heeft. In de zomer van 2021 sloeg hij zijn toenmalige vriendin met zijn vuist meermaals vol op het achterhoofd op station Leiden Centraal. Er was tussen hem en Aafke* ruzie ontstaan over het slapen in een tent. Tegen de politie verklaarde Jelle. “Ik heb haar geslagen. Bewust met mijn vuist. Het was een harde kickboksklap.”

Een paar maanden later moest een andere ex-vriendin het ontgelden op station Rotterdam Blaak. Nora* was daar met haar zus en de stiefzus van Jelle. Plotseling dook Jelle op, al zegt Jelle zelf dat hij gebeld was door de dames om te praten. Maar tot praten kwam het niet. Uiteindelijk kreeg Nora klappen, en werd Jelle hardhandig opgepakt, waarbij een agent zijn duim kneusde. Volgens Jelle kon hij niet anders. “Zij greep me bij mijn keel. Daarna ging het licht uit. Toen heb ik met mijn linkervuist naar haar gezicht uitgehaald. Ik wilde mezelf verdedigen.”

“De allerlaatste kans”

Zelf is Jelle ook niet zou rouwig om de gekneusde duim van de agent, die hij met de dood bedreigde en beledigde. Een schadevergoeding wil hij dan ook niet betalen. “Dat vind ik belachelijk. Hij heeft het aan zichzelf te danken.” Volgens de advocaat van Jelle heeft de politie bij zijn aanhouding namelijk excessief geweld gebruikt. Daarom zouden de beelden van de vechtpartij ook niet in het dossier zijn gevoegd. "Cliënt heeft veelvuldig gevraagd om de beelden te bekijken van de ruzie met Nora. Maar daarop zou ook te zien zijn dat er disproportioneel geweld gebruikt is bij de aanhouding van de cliënt."

Tot slot was er nog een tweede mishandeling van Aafke. De jonge vrouw kreeg volgens het Openbaar Ministerie een elleboogstoot van Jelle. Daarnaast had Jelle haar tegen de muur gesmeten, een deur vernield en met kracht een nachtkastje naar Aafke gegooid. Maar volgens Jelle klopt daar niks van. “Ik heb geen nachtkastje gegooid. Zij bijt mij in mijn elleboog. ik duw haar weg, en ze komt tegen de muur en ik val met mijn schouder en mijn elleboog tegen het raam." Dat getuigen gezien hebben dat Jelle met zijn vuist het veiligheidsglas van de portiekdeur vernielt, benoemt hij niet.

Ondanks alles geeft het Openbaar Ministerie Jelle nog één laatste kans. “Dit is echt de allerlaatste kans die u krijgt. De volgende keer is het gewoon keihard kaal afstraffen voor u.” De Officier van Justitie eist 10 maanden celstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk. De uitspraak volgt op 14 december.

*De namen van de slachtoffers zijn gefingeerd vanuit privacyoverwegingen