advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Rotterdam draait de voedselkraan voor Schiedamse voedselbank dicht: ‘Heb er slapeloze nachten van’

De voedselbank in Schiedam heeft een nieuwe distributielocatie. Dat is misschien wel een feestje waard, maar de onderliggende reden is iets minder leuk. Waar er eerst 220 voedselpakketten uit Rotterdam naar Schiedam kwamen moet de Schiedamse voedselbank nu compleet zelfvoorzienend worden en daar is opslagruimte voor nodig. “Ik heb er soms slapeloze nachten van.”

Philip van Es

door Philip van Es

vrijdag 01 december 2023 16:34

Tot en met maart geeft Rotterdam nog zo’n 80 voedselpakketten. Daarna moet Schiedam volledig zelfvoorzienend zijn, weet ook Jaap Guijt van de Schiedamse Voedselbank. “We moeten een derde van het voedsel dat we nu hebben wekelijks erbij gaan vinden.” Mede daarom moest er een distributiecentrum komen. “We kunnen hier de opslag en het maken van pakketten mogelijk maken. Die ruimte hebben we echt nodig”, legt Guijt uit.

Slapeloze nachten

Om het extra voedsel voor de minst bedeelden in de samenleving te vergaren is de voedselbank druk bezig met nieuwe initiatieven. “We zamelen meer in bij supermarkten, scholen en kerken helpen mee. Maar we schrijven ook bedrijven in de ’s-Gravelandsepolder aan. Want in bulk voedsel krijgen werkt voor ons makkelijker dan losse giften. Maar met allebei zijn we natuurlijk heel blij.”

Ondanks de nieuwe initiatieven maakt Guijt zich zorgen. “Zeker om de toevoer van voedsel slaap ik weleens slecht. Hoe gaan we dat doen? We kunnen wel voedsel bijkopen. Maar als je voor elke cliënt voor vijf euro bij moeten kopen dan heb je het al gauw over duizend euro. Dat is één keer leuk, een tweede keer ook nog wel, maar op termijn heb je een gigantisch probleem. Dan is het geld op.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN