advertentie

Stadstuinen voeden Schiedammers in armoede, maar gemeente zet Boerderij Landvreugd toch te koop

Het 'Te Koop'-bord staat al een aantal maanden voor het hek van Boerderij Landvreugd. De gemeente wil van het monumentale pand af en dus ook van de bijbehorende grond. Op deze grond heeft Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam op dit moment nog één van de twee overgebleven tuintjes waar de hoognodige groentes en fruit worden verbouwd voor de voedselbank.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 08 december 2023 16:12

“Het is één van de parels van Schiedam”, zegt Jan van der Eijk. “Zo noem ik het niet, maar de gemeente.” Van der Eijk is één van de vrijwilligers die op de tuin werkt. “Het is een bijzondere plek, omdat we midden in de wijk Groenoord liggen”, een perfecte plek voor een initiatief zoals dit, vindt Van der Eijk. Toch is het de bedoeling dat dit ‘pareltje’ verkocht wordt.

“De gemeente heeft een sociaal beleid en een economische beleid”, zegt Henk Ravensbergen, coördinator van de tuin naast Boerderij Landvreugd. “De gemeente vindt het economisch beleid belangrijker.” De woordvoerder van Gemeente Schiedam laat weten dat de gemeenteraad de opdracht heeft gegeven gemeentelijk vastgoed te verkopen dat niet meer bijdraagt aan beleidsdoelstellingen. “Boerderij Landvreugd is een van de panden waarbij dit het geval is.” Maar volgens de gemeente betekent dat niet dat het vanzelfsprekend is dat de tuin dan ook weg moet. “Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam wordt gewaardeerd door de gemeente en we hebben daarom potentiële kopers gevraagd of er ruimte blijft voor de huidige gebruikers.”

Eerder raakte de stichting de tuin op het Wibautplein kwijt. “Er verdwijnen steeds meer tuinen, maar de behoefte van de voedselbank wordt groter!” De stichting maakt volgens de gemeente gebruik van een bruikleenovereenkomst. Deze is nog niet opgezegd. “Bij zo’n boerderij hoort zo’n tuin. We hopen dat een eventuele koper bereid is om ons hier voedsel voor de voedselbank te laten verbouwen”, aldus Ravensbergen.