advertentie
  • Schiedam

Toch ijsbaan bij Eurobrouwers, gemeente versoepelt de eisen

De ijsbaan was al gehuurd, maar mag hij ook worden gebruikt? Het waren spannende weken voor Eurobrouwers, maar de ijsbaan mag er nu toch komen. Eerder eiste de gemeente bouwhekken en een permanente EHBO-post, maar de ambtenaren gaan nu toch overstag.

foto: Eurobrouwers
foto: Eurobrouwers
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 06 december 2023 11:12

Kristiaan de Leeuw van Eurobrouwers had het idee van een kleine ijsbaan voor de deur al weken geleden. Hij huurde een ijsbaan van vijftien bij tien meter en hij had contact met de gemeente. De afdeling Horeca dacht dat deze ijsbaan binnen de vergunning van Eurobrouwers zou passen. De Leeuw besloot het toch een keer te dubbelchecken en werd plots verrast. “Ik moest toch een evenementenvergunning aanvragen.”

De Leeuw steekt wel de hand in eigen boezem. “Het is ook mijn eigen fout, ik had dit gewoon eerder moeten checken. We hebben heel snel een evenementenvergunning in elkaar gezet. Toen kregen we terug dat er een hoog hek omheen moest en dat er een permanente EHBO-post moest zijn. De hekken zou het er niet aantrekkelijk uit laten zien. Die EHBO-post was voor ons een financieel probleem, omdat we de ijsbaan gratis wilden houden.”

Sneeuwpoppen

Voor De Leeuw was dit een bittere pil. De aanbetaling was namelijk al gedaan en de ijsbaan was al gearriveerd op het terrein. Toen de ijsbaan niet door driegde te gaan ging De Leeuw weer creatief denken. “Ik wist dat de schaatsbaan in Kralingen sneeuw over had; dat mocht ik hebben. Ik heb mijn bus volgegooid met sneeuw, zodat mensen sneeuwpoppen kunnen maken bij ons.” De ijsbaan was er nog steeds en er werd een gesprek ingepland met de gemeente.

Dit gesprek was erg positief volgens De Leeuw. “Het ging supergoed, ze waren heel meedenkend. We hopen de 15e de ijsbaan te openen.” Maar hoe kan het dat de ijsbaan nu ineens wel mogelijk is? “We mogen gewoon met eigen personeel werken”, aldus De Leeuw. “Er zal wel altijd iemand toezicht houden, maar er hoeft geen permanente EHBO-post te komen. De hekken hoeven niet. Ze gaan hun best doen om de vergunning er snel doorheen te krijgen.”

Eind goed al goed

De Leeuw is uiteraard blij met de uitkomst, maar vindt het wel jammer hoe het is gelopen. “De exploitant van de ijsbaan vertelde me dat hij er nog nooit een vergunning voor nodig heeft gehad. Ik ben een ondernemer die risico’s neemt. Ik snap natuurlijk dat ik me aan regels moet houden, maar we hadden gelijk aan tafel moeten zitten. Nu ben ik eerst een maand verstrikt geweest in formaliteiten.”