advertentie
  • Schiedam
  • Verhaal van Schiedam

De houtzaagmolens van Schiedam – Aflevering 4 van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’

Een molen aanwijzen in Schiedam is bepaald geen uitdaging. Maar een houtzaagmolen? Dat wordt lastig, want de exemplaren die er stonden zijn al lang verdwenen. In aflevering 4 van ‘Het Verhaal van Schiedam – de podcast’ vertellen Paul Sporken en Ernst Richel van Stichting de Schiedamse Molens over deze variant, maar ook de bestaande molens komen uitgebreid aan bod.

redactie

door redactie

vrijdag 08 december 2023 11:00

Molens en Schiedam, dat past als een handschoen. Natuurlijk denken we dan meteen aan de brandersmolens van de achttiende en negentiende eeuw. Maar al vanaf de vroegste geschiedenis van Schiedam waren er molens in de stad. Voor de verwerking van graan, tabak, wol, papier en hout. Ooit stonden er houtzaagmolens in de stad. Aan de Buitenhavenweg stond tussen 1862 en 1965 de ‘De Oud-Burgemeester Knappert’. Deze werd gebruikt door houthandel Van der Elst. De bedrijfsnaam is nog steeds te lezen op een poort langs de kade, ooit de ingang naar de fabriek. 

De molens die er nog staan

Geboren vertellers Ernst Richel en Paul Sporken van Stichting de Schiedamse Molens worden heel erg blij als het over de ‘Oud-Burgemeester Knappert’ gaat. Enorme stammen werden uit het balkengat gevist en daarna met brute kracht en verfijnde techniek tot planken gezaagd. De molen trilde op zijn fundamenten. Het lawaai moet oorverdovend zijn geweest. 

Ernst en Paul vertellen in gesprek met Nico en Reinard ook over de molens die op dit moment nog in Schiedam staan. En wat het kost om zo’n molen niet alleen overeind maar ook werkend te houden? Dat is even schrikken. Verder delen ze hun mooiste en slechtste molenmomenten en leggen ze de verschillen tussen rosmolen, snuifmolen, volmolen, klopmolen of trasmolen uit.