advertentie

Broekpolder krijgt nieuw recreatief leven, maar eerst moet er een ‘schep grond’ op

Om alle onduidelijkheid weg te nemen over de nieuwe indeling van de Vlaardingse Broekpolder organiseert de gemeente twee informatieve wandelingen door de Broekpolder. Op donderdag 14 en zaterdag 16 december kunnen Vlaardingers in gesprek met specialisten die betrokken zijn bij de sanering van het oostelijke deel van de Broekpolder.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 08 december 2023 16:15

In juni werd bekend dat de gemeente Vlaardingen met Staatsbosbeheer en de Federatie Broekpolder samen de strijd aangaan tegen het opgespoten havenslib. Projectleider Kees van der Vaart van Staatsbosbeheer vertelde toen dat saneren hard nodig is, doordat er drins in de grond zit. “Drins zijn verboden bestrijdingsmiddelen. Hier zit een grote hoeveelheid van in de grond, dat spoelt uit met het water.” Hierdoor komen de bestrijdingsmiddelen volgens Van der Vaart onder andere terecht in de Vlaardingse Vaart.

Eén meter schone grond op het vervuilde slib is de oplossing en er wordt een plan gemaakt om dit waar te maken. Nu krijgt dit plan steeds meer vorm en wordt er aan bewoners toegelicht hoe het oostelijke deel van de Broekpolder er uiteindelijk uit moet gaan zien. “Dit bos willen we veel toegankelijker en veiliger maken. Er liggen nu allemaal bomen over het pad, daardoor is het niet veilig”, vertelt Projectleider Broekpolder Martien van Paassen, terwijl hij naar een aantal bomen wijst. Het verwezenlijken van de nieuwe Broekpolder moet aan het begin van de zomer van 2024 starten. “Dan gaat de eerste schep met grond erop”, aldus Van Paassen.

Naast de informatieve wandelingen is er ook nog een bijeenkomst voor Vlaardingers op 13 december. Daar wordt het voorlopige ontwerp voor de herinrichting van de Broekpolder bekend gemaakt.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep TWEE.