advertentie

Pakketje voor deur woonhuis Vlaardingse loodgieter blijkt explosief; politie zoekt jongeman met blauwe jas

Het verdachte pakketje dat op 9 december voor het huis van de loodgieter, die eerder doelwit was van drie explosies, bleek een explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pakketje op de Watersport weg tot ontploffing gebracht.

Pakketje voor deur woonhuis Vlaardingse loodgieter blijkt explosief; politie zoekt jongeman met blauwe jas
Philip van Es

door Philip van Es

zondag 10 december 2023 22:27

Op zaterdagavond vond de politie een verdacht pakket op de Gretha Hofstralaan voor de woning van de loodgieter die een avond eerder al een aanslag te verduren kreeg bij zijn bedrijfspand. Na onderzoek van de EOD bleek het pakket daadwerkelijk een explosief te zijn. Het pand aan de Gretha Hofstralaan was al door de burgemeester gesloten. Uit voorzorg moesten direct omwonenden hun huis verlaten totdat het explosief verwijderd was. De politie heeft een sumier signalement van de legger gedeeld. Ze zijn opzoek naar een jongeman die met een blauwe winterjas met capuchon wegrende.

Het plaatsen van explosieven wordt vaak door loopjongens gedaan die worden ingehuurd door criminelen. Voor relatief kleine bedragen brengen zij explosieven bij huizen tot ontploffing. Vaak met als doel te intimideren. De politie laat weten dat de risico’s die hierbij gepaard gaan voor omwonenden niet te tolereren zijn. “Het is van groot belang dat deze incidenten stoppen.”

Explosiegolf

Rondom het bedrijfspand dat aan de Koninginnestraat vrijdagavond getroffen werd door een explosief, zijn al maatregelen getroffen. Zo staat daar sinds woensdag, toen er een explosief af ging bij een pand, dat op steenworp afstand van het bedrijfspand van de loodgieter staat, een mobiele politiecamera. De politie onderzoekt nog of er een verband tussen de explosies is.

Met drie explosies in een week tijd is dit alweer de tweede explosiegolf in Vlaardingen. In april vonden er ook al twee explosies plaats die verband hebben met de loodgieter. Toen ontplofte er op de Gretha Hofstralaan en de Koninginnestraat twee pick-up trucks.

In het onderzoek is de politie nog op zoek naar camerabeelden van onder andere dashcams en videodeurbellen. Daarnaast vraagt de politie inwoners van Vlaardingen ook direct te bellen als ze wat verdachts zien.